Ronaldo riskerar fängelse för skattebrott

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN

Lionel Messi är dömd för skattebrott, nu kan Cristiano Ronaldo stå på tur.

Portugisen uppges ha gömt undan 145 miljoner kronor på Brittiska Jungfruöarna.

Enligt spanska Marca riskerar han fem års fängelse.

Mellan 2011 och 2013 misstänks Cristiano Ronaldo ha undanhållit 15 miljoner euro för spanska skatteverket. Portugisen ska ha undvikit att betala skatt genom att placera pengar i ett skalbolag på skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna.

”Brotten kan ge fängelsestraff på två till sex år vardera, vilket skulle innebära att åklagaren yrkar på ett minimistraff på fem år”, säger en talesperson för spanska skatteverket enligt Marca.

Messi fick villkorlig dom

Uppgifterna om Ronaldos skatteplanering läckte ut till pressen i början av december 2016 via en sajt som kallar sig Football Leaks. Och Real Madrid-spelaren var inte ensam i fotbollsgalaxen med att ha sysslat med skattebrott.

I onsdags fastslog högsta domstolen i Spanien att Lionel Messis straff kvarstår för att tillsammans med sin pappa ha undanhållit 38 miljoner kronor. Messi fick förutom 19 miljoner kronor i böter 21 månaders villkorligt fängelsestraff, vilket han inte behöver avtjäna bakom galler eftersom han är tidigare ostraffad.

Straffet kan halveras

Men så till den tunga frågan. Ska verkligen Ronaldo sitta fem år i fängelse?

Ännu återstår många turer i härvan, men det lutar åt att också han slipper. I Spanien säger praxis att ostraffade personer som döms till under 24 månaders fängelse inte behöver sitta av dem. Och i Marcas artikel hävdas att straffet kan halveras eller rent av sänkas till en fjärdedel om den anklagade erkänner och betalar tillbaka de belopp han misstänks ha undanhållit.

”Om domaren reducerar straffet till en fjärdedel kan det totala fängelsestraffet stanna på 15 månader”, hävdar myndigheterna enligt Marca.

Publicerad:

LÄS VIDARE