Galna AIK-statistiken: ”Som en serieledare”

Uppdaterad 2017-07-27 | Publicerad 2017-06-01

Rikard Norling.

AIK har spelat 990 minuter i årets allsvenska.

De har bara legat under i 33 av dem.

Ändå ligger AIK bara femma i tabellen.

– Det är statistik för en serieledare. Men allt hänger på att vi inte gör några mål, suckar Rikard Norling efter 0–0 mot Norrköping.

Följ ämnen
AIK Fotboll

Det är ingen hemlighet att AIK har hela allsvenskans starkaste försvar. Sju hållna nollor på elva omgångar är starka papper – men följande statistik är ännu mer iögonfallande. Av totalt 990 spelade allsvenska minuter har AIK bara legat under i 33 av dem – vilket är bäst i hela serien.

– Det är verkligen siffror för en serieledare, säger tränaren Rikard Norling.

Blomberg: ”Oj!”

Johan Blomberg håller med.

– Oj! Vilken statistik. Då borde man verkligen leda tabellen, med en sån statistik i ryggen. Det är frustrerande.

För trots att AIK nästan aldrig ligger under i matcherna så parkerar de bara på en femteplats i tabellen – hela sex poäng bakom serieledande Malmö FF.

Mushito fick chansen, men...

Anledningen stavas – som vanligt den här säsongen – lagets usla målskytte. Blott åtta mål framåt på elva matcher och inte en enda anfallare har gjort fler än ett mål. Unge Daniel Mushito, 17, fick chansen på topp mot Peking och stod för ett gott arbete. Dock inget mål...

– Allt hänger på att vi inte gör mål, säger Norling efter 0–0 mot IFK Norrköping.

”Svårt att vara nöjd med defensiven”

Särskilt irriterande, menar tränaren, sett till att laget i övrigt håller högsta klass.

– Jag har aldrig tidigare upplevt en sådan stabilitet som just nu. Men eftersom vi inte har förmågan att göra mål på våra chanser, för vi skapar chanser, så blir det så här. Det är ju en okej bortamatch om man skapar två-tre riktigt heta chanser mot Norrköping. Men den måste in.

Även Daniel Sundgren var nöjd med såväl statistiken som matchen, men...

– En annan statistik säger att vi bara gjort åtta mål men släppt in sex. Det säger sig självt att det är därför vi inte är högre upp. Då är det svårt att vara nöjd med defensiven.

Följ ämnen i artikeln