Summan: Så mycket fick AIK egentligen

Kvartalsrapporten visar inkomsten: Var över en klass 6-transfer

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN

Det talades om en prislapp på 90 miljoner kronor för Alexander Isak och ytterligare 15 miljoner kronor för Ebenezer Ofori.

I AIK:s kvartsrapport framgår nu att ersättningen för de båda uppgick till 89,1 miljoner kronor men att ytterligare stora summor är att vänta i framtiden.

Alexander Isak blev enligt rapporter allsvenskans dyraste försäljning någonsin när han i vintras lämnade AIK för tyska Borussia Dortmund. Enligt Sportbladets uppgifter var avtalet mellan klubbarna värt omkring 90 miljoner kronor.

Över en klass 6-transfer

Under samma period flyttade dessutom mittfältaren Ebenezer Ofori till VBF Stuttgart. Enligt Expressen en affär som inbringade ytterligare 15 miljoner kronor till AIK.

I AIK Fotboll:s kvartsrapport framgår nu att klubben fick in totalt 89,1 miljoner kronor på de två affärerna, efter att kostnader för agenter räknats bort. AIK specificerar inte exakt vad respektive spelare kostade men enligt klubbens egen kvalificeringsmodell var Isak över en klass 6-transfer, vilket innebär ett belopp över 70 miljoner kronor netto efter avdrag för agentarvoden och andra försäljningskostnader, och Ofori en lägre klass 4-affär med en nettoinkomst på strax över tio miljoner kronor.

Ytterligare 20 miljoner kan komma

Utöver det kan mer pengar dessutom vara att vänta i framtiden.

”Därutöver kan det tillkomma rörliga ersättningar i kommande kvartal som medför ytterligare resultateffekter i nivå med det högre intervallet i klass 4, dvs. omkring 20 miljoner kronor”, skriver AIK Fotboll i kvartalsrapporten.

Det kan till exempel röra sig om olika prestationsbaserade klausuler i spelarnas övergångsavtal.

Publicerad:

LÄS VIDARE