”Oändliga svar på vad vi kan göra”

Rosenberg om MFF:s roll i en sargad stad

Publicerad 2017-05-21

Titlar är inte det enda MFF gett till Malmöborna. ”Vi bjuder in och integrerar. Glädjen är det fantastiska”, säger Rosenberg.

MALMÖ. Stans rykte är skamfilat av alla våldsdåd.

Då skänker MFF glädje och stolthet till Malmöborna.

– Det finns oändliga svar på vad vi kan göra, säger Markus Rosenberg.

Följ ämnen
Malmö FF

Markus Rosenberg har blivit en MFF-ikon redan som spelare sedan han återvände den där dagen i januari 2014 – och i det närmaste en ambassadör för Malmö som stad.

Men omvärldens bild av hans hemstad har blivit väldigt dyster, nästan dystopisk, efter en lång tid av mord och skjutningar.

– Det är tragiskt med alla skjutningar som varit och som är. Klart det bara är negativt för Malmö, säger Rosenberg.

”Malmö är min stad”

– Jag bor utanför stan numera men Malmö är min stad. Jag älskar min stad.

Känner du igen bilden av Malmö som sprids?

– Nej, nej, absolut inte. Jag känner mig hur trygg som helst. Det är samma gamla, fantastiska Malmö. Men det klart skjutningarna ger en negativ effekt.

Men något som malmöiterna kunnat vara stolta över de senaste åren är MFF. Laget är regerande mästare, toppar serien, har spelat i Champions League, är överlägset rikast i allsvenskan, fostrar ständigt nya landslagsstjärnor och till varje hemmamatch vallfärdar bortåt 20 000 människor.

Europaspel bra för bilden

– Titta hur mycket vi kan bidra med. Flyktingbarn har fått spela fotboll, fått skor och fått glädje inom fotbollen. Vi bjuder in och integrerar i samband med matcherna. Det är glädjen som är det fantastiska med fotbollen. Den svetsar samman. Det finns oändliga svar på vad vi kan göra.

Som att påverka omvärldens bild av Malmö.

– När vi spelar ute i Europa till exempel är det såklart positivt för Malmö stad, säger Rosenberg.

Många skador och avstängningar

I kväll är det dags för ett nytt toppmöte mot Norrköping.

Lagkapten Rosenberg väntas återigen starta efter att börjat på bänken senast i tränare Magnus Pehrssons rotationssystem.

Men laget saknar flera spelare: den avstängda trion Behrang Safari, Anton Tinnerholm och Franz Brorsson samt skadade Pa Konate och Rasmus Bengtsson.

Den stora frågan är vem som ska spela bredvid Lasse Nielsen i mittförsvaret och hur det eventuellt påverkar resten av uppställningen (i synnerhet om Oscar Lewicki tar klivet ner från mittfältet).