Nya bengalerna godkända av EU

Foto: Anders Deros och brondby.com
FOTBOLL

En ny sorts bengal har godkänts av EU.

Nu är den ”kalla pyrotekniken” från Kina redo testas på svenska fotbollsläktare under stormatcher.

– Vi vill köra i svenska cupen eller allsvenskan, säger SFSU:s ordförande Sofia Bohlin.

Minns ni bengaldebatten? De pyrotekniska pjäserna är tänkta att användas till sjöss men har anammats av supportrar över hela världen. De är i princip osläckbara och kan bli över 2000 grader varma, ändå var diskussionen om dem stundtals ännu hetare.

Förbudet mot pjäserna har inte hindrat fans från att smuggla in och tända dem på arenorna. Många älskar stämningen som röken och ljuset sprider. Andra hatar förseningarna och brandfaran de medför.

200 grader i stället för 2 000

Ett tag verkade det hopplöst att nå en lösning, men i dagarna har vi kommit närmare en kompromiss som alla parter kanske kan acceptera. Före säsongsstarten besökte Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) och SEF (Svensk elitfotboll) Bröndby för att titta på en ny produkt som tillverkas i Kina på deras önskemål.

Den ”kalla pyron” är 200 grader i stället för 2000. Den ryker mindre men ska stråla lika starkt. I höst har den nya bengalerna fått CE-certifiering, vilket gör att den får säljas inom EU.

Nästa steg för att få den godkänd på läktarna är tester som ska genomföras i Danmark och Sverige i mars 2018.

– Vår målsättning är att testa den i svenska cupens gruppspel eller när allsvenskan startar. Vi vill gärna köra på matcher med större dignitet direkt, säger SFSU-ordföranden Sofia Bohlin.

”De ska ha fixat till den”

I teorin kan bengalerna användas redan under nästa säsong, men det kräver att två aktörer förutom EU godkänner dem. Den ena är polisen, som måste tycka att de är säkra nog. Den andra är fansen, som måste vilja ha dem.

– Just nu är det väldigt få som har upplevt pjäsen lajv, men många supportrar är öppna för att testa. De är nyfikna, säger Sofia Bohlin.

Har du bränt av en?

– Jag har inte hållit i den men stått bredvid. Den gav ett väldigt starkt sken på två meters håll, men kanske bättre på längre håll. Den hade mycket bra potential och tillverkarna ska ha fixat till den ännu mer sedan dess.

Om den blir godkänd, hur ska den distribueras?

– Den biten har vi inte börjat fila på. Vi vill inte profitera på det här och det får inte heller gynna en klubb eller supportergrupp. Den lilla vinningen ska gå tillbaka till supporterrörelsen.

ARTIKELN HANDLAR OM