Alex Ryssholm: ”Ett felsteg & jag var död”

AFC-pampen berättar om sitt okända förflutna

avMartin Tolén

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Magnus Wennman

Alex Ryssholm är en av allsvenskans mest omdiskuterade.

Nu berättar AFC Eskilstuna-ordföranden allt om sitt okända förflutna i Ryssland.

– Nära döden? Vad tror du när man är en del av en sådan grupp? Ett felsteg och jag var död, säger Ryssholm till Eskilstuna-Kuriren.

AFC Eskilstuna, och dess ordförande Alex Ryssholm, är en av Sveriges mest omdiskuterade fotbollsklubbar.

Ryssholm har anklagats för att gå runt den svenska 51 procents-regeln och klubben fick dessutom hård kritik då man flyttade hela föreningen från Solna till Eskilstuna inför säsongen vilket lett till flera mordhot riktade mot Ryssholm.

– Jag fick ett sms från en okänd person där det stod att jag skulle lämna alla poster inom AFC, och att om jag inte gjorde det skulle de komma hem till mig där jag bor och skära halsen av mig och min familj, sa Ryssholm i juli.

”Ingen har fått tag på det här”

Men vad som tidigare varit okänt är AFC Eskilstuna-ordförandens förflutna.

Nu, i en intervju med Eskilstuna-Kuriren, avslöjar dock Ryssholm allt.

Under sin tid i Ryssland arbetade Ryssholm som både jurist samt polischef med uppdrag att bekämpa den ryska maffian.

– Det här kommer nog som en chock för alla. Inte ens mina kompisar i Ryssland vet vem jag var då. Många har försökt rota i mitt förflutna, men ingen har fått tag på det här, säger Ryssholm till tidningen och fortsätter:

– Det är hemliga uppgifter, men vi skulle få tag på de som jobbade i toppen, de som organiserade det hela. Jag får inte säga så mycket om det här, men jag kan säga att jag har sett döden. Det var på riktigt och det var tufft.

”Ett felsteg och jag var död”

AFC-ordföranden visar upp en 30 år gammal bild på sig själv i intervjun vilket bevisar hans tidigare förflutna tillsammans med ett utlåtande från svenska säkerhetspolisen, Säpo, som gjorde en grundlig koll när Ryssholm flyttade till Sverige.

Men bekämpningen av maffian i Leningrad blev kostsam. Hans kollega blev brutalt mördad och Ryssholms egen dotter, 18-åriga Olga, hittades även hon död.

– Hon dog under väldigt konstiga omständigheter. Vi fick aldrig någon tydlig diagnos och ingen tror på att det gick till på det sätt som vi har fått det beskrivet. Jag tror att hon blev förgiftad eller fick en dödlig narkotikainjektion. Jag tror inte hennes död var naturlig.

E-K: Var du själv nära döden någon gång?

– Nära döden? Vad tror du när man är en del av en sådan grupp? Ett felsteg och jag var död.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM