Bajen avgjorde derbyt på stopptid

Djurgården och Hammarby såg länge ut att dela på poängen i derbyt.

Men på stopptid avgjorde Bajens mittback Elsa Karlsson efter en hörna.

– Det känns som en smäll på käften, säger Djurgårdens Tilde Lindwall.

Förutsättningarna var fina inför måndagens derby på Stockholms stadion. Solen sken och det var två röststarka klackar på plats.

Efter stor dramatik i slutet var det Hammarby som vann mot Djurgården – för första gången någonsin på bortaplan.

– Det är så jävla skönt. Det finns inget skönare än att vinna mot Djurgården och Gnaget. Vi har haft en svit, och det är klart det suttit i huvudet, säger Emma Jansson till Sportbladet.

Djurgården hade inför derbyt chansen att öka avståndet till bottenlagen, medan Hammarby skulle kliva förbi sina rivaler vid en trepoängare.

Matchens första riktigt farliga målchans kom efter drygt 15 spelade minuter, efter slarv i Bajen-försvaret.

Hayley Dowd snodde åt sig bollen och kom fri mot mål – men Anna Tamminen räddade.

Hammarby skulle sedan komma att trycka på allt mer under den första halvlekens gång, men ledningsmålet kom först i den andra halvleken.

Smällde in 1–0 via ribban

Efter en bollvinst vid mittplan blev Emilia Larsson frispelad på vänsterkanten. Bajen-spelaren slog till med ett precist inspel och Vilde Hasund mötte med vänsterfoten. Skottet gick perfekt in i mål via ribban, och Bajens 1–0-ledning var ett faktum.

– Det kändes kul att göra mål. Vi hade ett bra spel innan, så det var ett fint mål, säger norskan.

Bortalaget fortsatte sedan att trycka på för ytterligare ett mål – men i stället var det Djurgården som kom att replikera.

I den 73:e minuten bröstade Dowd ner en boll till Tilde Lindwall som tog emot och avancerade mot mål. En bit utanför straffområdet avlossade Lindwall ett avslut med vänsterfoten, och bollen letade sig in vid den ena stolpen.

– Jag minns inte riktigt vad som hände, men jag drev med bollen i mitten och avlossade ett skott mot mål. Det var jätteskönt att få göra mitt första mål för i år, säger hon.

1–1 på Stadion.

”Aldrig firat ett mål så här mycket”

Och det såg länge ut att bli slutresultatet. Men på stopptid skulle avgörandet komma. Elsa Karlsson nådde högst på en hörna och mittbacken nickade in 2–1 till Bajen i den 91:a minuten.

– Man mår väldigt, väldigt bra. Fantastiskt skönt. Vi är värda de här tre poängen i dag. Jag har aldrig firat ett mål så här mycket. Fantastiskt kul för en ovan målskytt att få avgöra ett Stockholmsderby, säger Karlsson till Viaplay.

Eufori för Hammarby, men desto tyngre för Djurgården.

– Om det är något sätt man inte vill förlora på så är det på en fast situation i slutet. Det känns som en smäll på käften, säger Lindwall.

– Jag har inga ord just nu, det är en stor tomhet. Men jag är trots allt stolt över att vi vågar gå för det, vi är inte nöjda med 1–1. Då är det klart att man riskerar ett mål i baken, säger en besviken Tove Almqvist.

Deppigt i Djurgåden efter förlusten.
Deppigt i Djurgåden efter förlusten.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.