”Vad vi tycker personligen är irrelevant”

Hammarbys vd Richard von Yxkull om Jesper Janssons utspel

Publicerad 2022-05-27

Efter finalförlusten mot Malmö FF i svenska cupen var Hammarbys sportchef Jesper Jansson upprörd på både domarnivån och frågande till medlemsbeslutet mot ett införande av VAR.

Nu tar klubbens vd Richard von Yxkull ned Janssons kritik.

– Det finns ett klubbeslut taget i frågan. Vad vi tjänstemän tycker personligen är irrelevant.

Följ ämnen i artikeln

Jesper Jansson skrädde inte orden i den mixade zonen. Frustrationen var uppenbar när allt från VAR -frågan till föreningsdemokrati avhandlades.

– Vi vill ha VAR, det är solklart. Vi kan inte ha det så här. Vi jobbar stenhårt och det handlar om miljoner. Vi måste ta ett beslut snart, sa Jansson.

Till Fotboll Sthlm utvecklade Jansson sitt resonemang kring Hammarbys årsmötesbeslut att aktivt motverka införandet av VAR i svensk fotboll.

– Grejen är så här att ibland får man bara ta ett beslut. Hur ser det ut i övriga fotbollsvärlden? Hur är den demokratiska processen, vilka är det som skriker? Det är 120 stycken på årsmötena i varje klubb, sa Jansson till sajten.

”Försvarar föreningsdemokratin in i döden”

Dagen efter matchen kommenterar Hammarbys vd Richard von Yxkull Janssons utspel som kritiserades av supportrar till både Hammarby och andra allsvenska klubbar. Även SFSU:s (Svenska fotbollssupporterunionen) ordförande Isak Edén var frågande till resonemanget på Twitter.

– Genom årsmötena är det våra medlemmar som driver föreningen. Det finns ett klubbeslut taget i frågan och det är det vi jobbar efter. Vad vi tjänstemän tycker i frågan är irrelevant, säger von Yxkull och fortsätter:

– Vill Hammarbys medlemmar ha VAR? Nej. Vill man ändra på detta så lämnar man in en motion till årsmötet, och så får man ta det därifrån. Föreningsdemokratin kommer Hammarby försvara in i döden.

Supporterförningen Bajen Fans har skrivit följande på sin hemsida:

”Bajen Fans har alltid, och kommer alltid, kämpa för 51%-regelns bevarande. Vi vill understryka att dess existens ej är förhandlingsbar, och vi förväntar oss att Hammarby IF samt dess företrädare ställer sig bakom 51%-regelns bevarande genom att ej ifrågasätta legitimiteten i Hammarby IF FFs årsmötesbeslut.”

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.