Zlatan Ibrahimovic

Zlatanstatyn fortfarande gömd – skulptören besviken

Av: 

Hugo Månsson

FOTBOLL

För över ett år sedan sågades Zlatanstatyn ner på Stadiontorget i Malmö.

Än i dag är den trasig och gömd.

– Vore bra om jag kunde vara med och laga den medan jag fortfarande lever, säger skulptören Peter Linde, 75, till Sportbladet.

För två år sedan invigdes den guldiga skulpturen föreställandes Zlatan Ibrahimovic på Stadiontorget, utanför Eleda Stadion, i Malmö.

Men den fick bara stå där kortvarigt. När Zlatan gick in som delägare i Hammarby upprörde det många supportrar till Malmö FF. Statyn vandaliserades och sågades till slut ned i januari 2020.

Peter Linde, skulptören som skapade Zlatanstatyn, är än i dag upprörd över vad som skedde med sitt verk.

– Jag gjorde ju den skulpturen av Zlatan just som en fri människa. Om man tittar efter lite grann, och inte bara går efter vilket fotbollslag han spelar i, så handlar den ytterst om att han är en fri människa i sin högsta vision av sitt varande och som tar ett mäktigt steg över jordens rundning och kommer ut i det okända, säger han till Sportbladet.

Statyn var en gåva från Svenska Fotbollförbundet till Malmö stad. Från Malmös håll har det sagts att statyn ska renoveras och resas igen – men på en ny plats.

– Nu väntar en komplex renoveringsprocess, sa fritidsförvaltningens kommunikationschef Malin Tykesson i Sydsvenskan när statyn togs bort i januari 2020.

”Vore bra om jag kunde vara med och laga den medan jag fortfarande lever”

Men Peter Linde har än i dag inte hört något konkret om planerna.

– Jag tycker framför allt att det vore bra om jag kunde vara med och laga den medan jag fortfarande lever. Tiden går ju. Man kan ju passa på att laga den när man är stark och kry.

– Den kan ligga där i hur många år som helst. Det var en som sade från början: ”Vi har den nere i 30 år så får vi se om det har lugnat sig”.

Zlatan och Peter Linde under invigningen av statyn

I 30 år?

– Ja, det var någon politiker från Malmö. Men jag vet inte om det var ett skämt eller om det var allvar. Det verkar nästan luta åt det hållet snart. Det har gått två år redan. Jag tycker att det vore bra om jag kunde få vara med och laga den. För det är ju trots allt jag som varit med och skapat skulpturen.

Vad tycker du om det politikern sa?

– Absurt. Jag vet inte om de är skraja för att det ska upprepas. Men man kan väl hitta en annan plats bara. Det viktiga är ju att den blir lagad, sen kan de hålla på och prata fram och tillbaka i evigheter om var den ska placeras. Det är ju Malmö stad som äger den.

Micael Nord, Malmös näringslivsdirektör, leder arbetet med att hitta en ny plats åt statyn. Men hittills har de inte kommit fram till en lösning.

– Det här är en gåva till Malmö stad [från Svenska Fotbollförbundet]. Det är klart att den ska komma upp igen, säger han till Sydsvenskan.

Men någon tidsprognos finns inte just nu.

– Vi vill hitta en plats där statyn är tillgänglig, men samtidigt står skyddad för vad den har varit utsatt för tidigare.

Peter Linde berättar att han har varit i kontakt med Micael Nord nyligen för att höra hur Malmö stad tänker.

– Han (Nord) kanske ringer upp mig nästa vecka, sa han. Då är det dumt att hålla på att prata om det här innan han har ringt upp, för då kanske han blir arg. Det är bra att vänta lite tills vi ser om han ringer upp nästa vecka, säger Linde.

Har du pratat med Zlatan sedan den blev riven?

– Nej, han är nog rädd. Han är en jagad stackars kille. För han är så jäkla känd så han kan inte gå ut i lugn och ro någonstans utan att folk rusar efter honom. 

Men det är ju ert verk tillsammans?

– Jo, just det. Tyvärr inte. På den tiden när jag fick jobbet av Svenska Fotbollförbundet fick jag inte ens hans telefonnummer eller någonting. Allting var så hemligt. När han stod modell här så fick han komma i skydd av mörkrets infall, på kvällen. Så att ingen skulle se att han var här. 

– Det måste vara fruktansvärt att vara en sådan kändis som han är. Jag kan inte förstå hur man orkar. Jag har aldrig pratat med honom. Han har aldrig ringt upp.

Sportbladet har sökt Micael Nord för en kommentar.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 6 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Cajuste möter stora idolen: ”Är speciellt”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Zlatan Ibrahimovic

Malmö

Malmö FF

Fotboll