Rangers FC

Rangerslegendaren drabbad av cancer – tackade nej till kemoterapi

Av: 

Makoto Asahara

FOTBOLL

Rangers målvaktslegendar Andy Goram har drabbats av matstrupscancer.

Enligt läkarna har han blott ett halvår kvar att leva.

– Jag kommer slåss mot den här sjukdomen som jag aldrig någonsin slagits förr, säger 58-åringen enligt Daily Record.

Andy Goram, 58, har närmare 200 matcher i Rangers på 90-talet, med fem skotska ligatitlar, samt 43 A-landskamper för Skottland på CV:t. Dessutom hade han en kortare sejour i Manchester United 2001.

Nu är hans liv i fara.

Den skotska målvaktslegendaren har drabbats av matstrupscancer.

De första symptomen dök upp för sju veckor sedan.

– Jag trodde jag hade rejäla matsmältningsbesvär. Det var som att det var blockerat. Efter några veckor så blev det värre och inget gick igenom. Allt jag åt och drack kom inte ens halvvägs ned till min mage, säger Goram till Daily Record.

Goram ignorerade först symptomen men tvingades uppsöka läkarvård när läget förvärrades. Och väl där, efter en röntgen på sjukhuset och en uppmaning att ringa sina nära och kära, så insåg han allvaret.

– Det var då alarmklockorna började ringa. Jag insåg att jag hade cancer.

Tackade nej till kemoterapi

Matstrupscancern hade vid det laget spridit sig vidare till levern, lungorna och revbenen. En dödlig form av cancer som inte går att behandla till fullo.

Enligt läkarna så hade Andy Goram gissningsvis sex månader kvar att leva. Sannolikt nio månader om han skulle genomgå kemoterapi.

Ett alternativ han dock tackade nej till, efter att tidigare ha bevittnat sin ex-fru Miriam, som också haft cancer, genomgå samma form av behandling.

– Genomgå kemoterapi och må fruktansvärt i tre extra månader med noll livskvalitet? Nej tack, säger Goram.

– Miriam hade sex kemoterapibehandlingar och tre strålningsbehandlingar. Det var helvetiskt. Men hon hade ett mål eftersom hon nu mer eller mindre har besegrat cancern. Mitt problem är att jag inte har en utväg att kämpa för.

Dennis Bergkamp och Andy Goram under fotbolls-EM 1996. Matchen mellan Holland och Skottland slutade mållös.

”Ska vara här så länge jag kan”

Med vetskapen att han lever på begränsad tid så försöker Andy Goram nu att leva ”som tidigare”, efter att ha kommit ut ur sjukhuset efter närmare en månads vistelse.

Må så vara att han gör det med alltjämt rejäla smärtor.

– Jag blev tillsagd av doktorn att försöka njuta av vardagslivet och ha det så vanligt som möjligt. Smärtan är hanterbar. Jag kan fortfarande gå och träffa vänner och gå till supporterklubbar och vara mig själv. Jag ska vara här så länge jag kan.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Rangers FC