Hammarbyspelarna om publikfesten: En ”rockstjärnewannabekänsla”

Stockholmsderbyt på Tele2 arena kommer inte bara bli ett derby i mängden.

Det kommer med största sannolikhet bli en publikfest som damallsvenskan aldrig någonsin skådat förr.

– Det är sådant här man ska berätta för sina barn i framtiden, säger Hammarbybacken June Pedersen inför mötet med AIK.

Se rekordderbyt här på Sportbladet Play

Samtidigt som biljettförsäljningen tickat på hela vägen fram till söndagens match så har det blivit mer och mer självklart att ett damallsvenskt publikrekord blir slaget under helgen.

Under torsdagen passerades 15 000 sålda biljetter. Under fredagen 16 000.

– Det känns som monopolpengar. Det är lite overkligt. Det ser bara ut som en siffra. Det är så häftigt att det är svårt att ta in. Det är fruktansvärt roligt att vara fotbollsspelare, säger Hammarbyveteranen June Pedersen när just mängden förköpsbiljetter kommer på tal.

Hon var själv med, på bänken för ett gästande Umeå, när det nuvarande rekordet sattes i en guldstridsmatch i Linköping 2008. Då inför 9413 åskådare.

Men även om det var en speciell match då så räknar June Pedersen med att detta blir något helt annat.

– Att spela i Hammarby är det närmaste man kommer det stora Europa. Så häftigt att man får vara med om den publik och det engagemang vi har. Liksom, var har jag spelat i hela mitt liv och gått miste om det här?

Förväntar du dig att det blir ditt största ögonblick hittills i karriären?

– Absolut. Man har varit med om grejer, men det här är lite av en ”rockstjärnewannabekänsla”. Man är ju inte van. Det är lite overkligt, säger Pedersen och lägger till:

– Jag har ju alltid velat vara en rockstjärna.

June Pedersen.
June Pedersen.

Har själv stått på läktaren

För många spelare har det just varit en dröm snarare än en verklighet att få spela inför femsiffrigt antal åskådare. Något som innebär att det för de flesta spelare blir en helt ny erfarenhet som stundar under söndagen.

När Hammarbyspelarna gick ut på Tele2 för matchförberedande träning under fredagen så gjorde de det därför med publikljud i högtalarna för att vänja sig vid vad som väntar.

– Det kommer vara ett otroligt tryck tror jag. Och det kommer vara svårt att höra varandra, säger mittfältstalangen Matilda Vinberg.

Hon har själv stått på Tele2 arena, med halsduk i stället för fotbollsskor, och bidragit till just sådan ljudkuliss.

Nu får hon i stället uppleva stämningen från planen.

– Det kommer vara en otrolig känsla. Mäktigt. Extremt roligt framför allt. Man drömmer om att få spela inför så många människor. Att få uppleva det kommer vara ett delmål som går i uppfyllelse.

”Overklighetskänslor”

Publikfavoriten Emilia Larsson beskriver det med liknande, drömmande, ordalag.

– Jag kan knappt prata om matchen för jag blir så nervös. Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger anfallaren.

– Jag har pratat med min brorsa om att det hade varit en dröm att få spela inför ett fullsatt Söderstadion. Det är lite overklighetskänslor. Jag har varit och kollat herrarna när de haft fullsatt, och det är en känsla som är svår att beskriva.

Även om Larsson är fostrad på de östgötska slätterna så är Hammarbysupporterskapet starkt hos anfallaren. Att hon har ”Just i dag är jag stark” intatuerat på armen säger egentligen det mesta.

Hade du någonsin trott att du skulle få uppleva detta som Hammarbyspelare?

– Jag är inte förvånad. Man blir aldrig förvånad när det är Bajen. Vi har fantastiska supportrar och haft det så länge jag varit här.

Vad kommer du känna när du kliver ut på planen på söndag?

– Eufori.

Se rekordderbyt här på Sportbladet Play

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.