Allsvenskan i fotboll

Varnar för swishkampanjerna: ”Väldigt nära matchfixning”

Av: 

Hugo Månsson

FOTBOLL

AIK-supportrar samlade in över 60 000 kronor till Varbergs spelare efter att de slog Djurgården med 3–2.

Och i går öppnade AIK:s spelare för en ny swishkampanj, till Halmstad, om de vinner borta mot MFF i sista omgången.

Nu höjer Mats Enquist ett varningens finger för händelseutvecklingen.

– Man kan inte börja köpa spelare i andra trupper, det ligger väldigt nära matchfixning, säger Svensk Elitfotbolls generalsekreterare.

Varberg bortabesegrade Djurgården med 3–2 i söndags, vilket innebar att stockholmarna är borta från guldstriden.

Då gick en hel drös supportrar till AIK ihop och swishade över pengar till Varbergs spelare för att de skulle unna sig några öl efter segern. Den sammanlagda summan blev över 60 000 kronor.

Varbergspelarna firar efter bidragen från AIK-fansen

Och efter AIK:s 4–2-seger mot Elfsborg i går kväll öppnade Gnagets spelare för en ny swishkampanj. Denna gång till Halmstads spelare, om de skulle besegra Malmö FF på bortaplan i den sista omgången.

– Om HBK lägger upp ett swishkonto så får de säkert in minst lika mycket som Varberg, sa Nabil Bahoui.

Nu lyfter Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk Elitfotboll, ett varningens finger för händelseutvecklingen.

– Det svåra här är att det som började som en kul grej med supporterhumor inte får växa sig för stort. För då börjar det bli något annat. Jag hoppas att man tänker till på vilka nivåer man gör sådana här grejer, säger han.

”Det ligger väldigt nära matchfixning”

Vilka ska tänka till, supportrar, spelare eller Sef?

– Det är egentligen inget som vi i Sef kan göra om det inte går överstyr på något sätt. Man kan inte börja köpa spelare i andra trupper, det ligger väldigt nära matchfixning. Framför allt tycker jag att det är ganska osportsligt. Om det stannar vid att det var en kul grej, att bjuda på lite pizza och vad nu mer var, så är det nog bra.

Hur kan man få det att stanna?

– Jag har egentligen inte så mycket att säga om det, om det inte sticker i väg. Just nu får det väl vara vad det är. Men det har inte kommit upp som någon beslutsfråga för oss (Svensk Elitfotboll). Skulle det spåra ur, och det kan ju gå ganska fort och att det börjar röra sig om stora pengar, blir det ju ett problem. Då handlar det om något annat. Ett kul skämt bland supportrar som drar i väg vill vi inte se naturligtvis.

Nu blir det ju aktuellt då AIK-spelare öppnar för att Halmstads spelare ska få pengar om de löser ett bra resultat mot Malmö FF på lördag.

– Så länge det här är skämtsamt så spelar det ingen roll. Men skulle det bli på den nivån att det blir allvarliga pengar så är det naturligtvis inte bra. Jag hoppas att man besinnar sig lite grann och låter det stanna vid en kul grej. Och inte blir något som faktiskt börjar betyda någonting. 

Kommer du följa händelseutvecklingen inför sista omgången?

– Ja, det gör vi säkert allihopa. Vi snackar lite med klubbcheferna i dag så det är väl en fråga som vi kommer att diskutera under dagen. 

AIK ligger två poäng bakom Malmö FF i allsvenskan och möter Sirius hemma på Friends Arena. MFF ska spela mot Halmstad hemma på Stadion.

Samtliga allsvenska matcher startar klockan 15:00 på lördag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Gulddramat: Fyra lag inom två poäng • ”Har bäst spelschema av alla”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

AIK Fotboll

Svensk elitfotboll

Halmstads BK