Mike Maignan ryter ifrån mot rasisterna

Mike Maignan, målvakt i Milan.
Mike Maignan, målvakt i Milan.

Milanmålvakten Mike Maignan fick utstå rasistiska tillmälen.

Nu ryter han ifrån i ett längre inlägg.

”Vet de vad det gör med våra familjer?”, skriver han på Twitter.

Det var inför söndagens Serie A-möte mellan Juventus och Milan som det tog fart.

Milans målvakt Mike Maignan, invärvad från Lille inför säsongen, värmde upp tillsammans med sina lagkamrater när Juventussupportrar började förolämpa honom från läktarplats.

Enligt videoupptagningar ska personerna ha uttryckt sig rasistiskt och gjort flera kränkande kommentarer om fransmannens hudfärg. Ett språkbruk som sedan ska ha fortsatt på sociala medier.

Juventus har meddelat att en utredning är inledd för att hitta och straffa de skyldiga personerna. Men det räcker inte för Maignan – som nu tagit bladet från munnen om det han fick utstå.

”Så länge som dessa aktioner behandlas som ”isolerade händelser” och inga övergripande insatser vidtas, är historien dömd att upprepas gång och gång igen. Vad gör vi för att bekämpa rasism på läktarna? Tror vi verkligen att vårt sätt är effektivt?”.

Andra gången på en vecka

”Vet personerna bakom utredningarna hur det känns att höra förolämpningar som liknar oss vid djur? Vet de vad det gör med våra familjer, nära och kära, som ser allt och inte kan begripa hur detta fortfarande kan inträffa 2021?”, skriver han bland annat i ett längre och känslosamt inlägg på sociala medier.

Bara omgången innan utsattes Milanlagkamraten Tiemoue Bakayoko för liknande rasistiska tillmälen, varpå Milan uppmanade det italienska fotbollsförbundet att agera.

Maignan vill nu vara med och ändra kulturen runt de italienska fotbollsläktarna.

”Jag är inte ett ”offer” för rasismen. Jag är Mike, och jag står upp svart och stolt. Så länge vi kan använda våra röster till att förändra kommer vi göra det”, skriver han.

Matchen mellan Milan och Juventus slutade 1–1. Dejan Kulusevski spelade dryga tio minuter, medan Zlatan Ibrahimovic missade mötet till följd av en skada.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.