Domare Ladebäck efter Malmö FF:s ilska: ”Bollen tar i magen”

Frisparken på tilläggstid ledde till att IFK Norrköping kvitterade mot Malmö FF.

Nu medger domaren Adam Ladebäck, 29, att den var felaktigt dömd.

– Bollen tar i magen, säger han till Sportbladet.

Följ ämnen i artikeln

Toppmötet mellan Malmö FF och IFK Norrköping var laddat och intensivt under lördagseftermiddagen.

Det blev rejält upprört hos de regerande svenska mästarna efter att Norrköpings Samuel Adegbenro nickat in 1–1 på tilläggstid på ett frisparksinlägg från Jonathan Levi.

Ett mål som kan få stor betydelse i den allsvenska guldstriden.

Frisparken för Peking hade domaren Adam Ladebäck dömt efter att han hade uppfattat att bollen hade tagit på armen på Malmö FF:s Antonio Colak (se situationen nedan).

Under söndagen kommenterar Ladebäck för första gången händelserna under matchen för Sportbladet:

– När man ser TV-bilderna i efterhand så finns det inte så mycket att kommentera. Det är svartvitt. Bollen tar i magen. Något mer finns inte att säga.

Malmö FF:s lagkapten Franz Brorsson menade efter matchen:

– Man hoppas att det blir konsekvenser för domaren också. Gör vi misstag blir vi avstängda från spel. Det borde ske samma saker på den fronten (för domarna). Man kan inte vara tyst hur länge som helst som spelare heller, sa Brorsson.

Vad tänker du om den åsikten?

– Den här matchen precis som alla andra matcher i den här omgången kommer gås igenom under flera timmar med min domarcoach plus min domarobservatör. Vi går igenom helheten och alla situationer av värde, säger Ladebäck.

– Sedan får vi veta fem dagar före nästa omgång om vi är uttagna eller ej. Vi försöker göra vårt bästa hela tiden för att få döma en match i nästa omgång. Vi är också uttagningsbara eller borttagningsbara. Ibland får vi inte matcher, säger Adam Ladebäck.

– Det är våra coacher och domarchefer som bestämmer om vi får döma matcher eller inte.

Vad tänker du kring straffen som du dömde, när Sören Rieks drar omkull Marco Lund?

– Den sista frisparken tog i magen, det är lättare att säga något svart eller vitt om. Straffen är en bedömningssituation och de vill jag inte kommentera. Sådana bedömningssituationer sker 300 gånger per match i 30 omgångar.

Efter slutsignalen mellan Malmö FF och IFK Norrköping var flera hemmaspelare mycket upprörda mot Ladebäck och hans domarteam.

Anel Ahmedhodzic blev varnad, men det rådde en viss förvirring i SvFF:s lajvrapportering från matchen där det kort uppgavs att MFF-mittbacken fått två gula och rött kort efter slutsignalen.

– Det stämmer inte. Han fick bara en varning från mig, säger Ladebäck.

Adam Ladebäck, 29, anses som en av Sveriges absolut mest lovande domare men har en hittills kort karriär på högsta domarnivå bakom sig. 2020 började han döma i allsvenskan.

Hur känner du personligen när du får så här skarp kritik mot dig?

– Det har jag inte kommentarer till.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.