Allsvenskan i fotboll

Santos: Helsingborg var min första prioritet

Av: 

David Tanentsapf

FOTBOLL

Ett års förhandlingar

En av 2000-talets största allsvenska profiler är tillbaka.

För Sportbladet berättar Alvaro Santos om sitt chockbeslut att skriva på för allsvenska nykomlingen Öis.

– Helsingborg gick inte. Och jag skulle aldrig spela för Malmö, säger han.

Alvaro Santos är högst medveten om att hans treårskontrakt med Örgryte inte låter riktigt klokt.

– Jag vet att folk är förvånade. Men jag hade många diskussioner med familjen och pratade med många klubbar. Örgryte var det bästa alternativet.

De flesta är nog förvånade över att du inte valde Helsingborg ...

– Helsingborg var min första prioritet och vi har pratat i över ett år, men inte hittat en lösning. Jag vet att Jesper Jansson har jobbat stenhårt för att lösa det, men han kan inte göra allt själv. Helsingborgs ekonomi är inte den bästa och jag passade inte in. Jag vet att det är känsligt, men det gick inte. Jag kan säga att 2003, när jag lämnade Helsingborg för FCK, var klubben nära konkurs. Jag hade anbud från klubbar, bland annat i Dubai, som skulle gett mig mycket mer pengar, men jag valde FCK för att de gav det bästa budet till Helsingborg. För att hjälpa klubben.

”Aldrig Malmö”

Vad hade du för andra alternativ den här gången?

– Malmö, men jag skulle aldrig kunna spela för Malmö. Några danska klubbar. Några svenska klubbar hörde av sig också, som Hammarby, men det var aldrig konkret, bara snack.

Okej, varför blev det Öis?

– Jag valde först och främst Sverige av två anledningar, den ena är att jag och min fru ville komma tillbaka hit, vi har bara bra minnen från Sverige. Den andra är att försäsongen är så lång, jag behöver den tiden för att bygga upp mig till 100 procent.

– Att det blev Örgryte beror på att deras intresse var stort och seriöst från början. Jag pratade mycket med Marcus Allbäck, vi är bra kompisar från FCK och jag tycker om att spela med honom. Han har berättat om klubben och laget, framförallt att killarna alltid kämpar för varandra och det är det viktigaste när man ska bygga ett lag. Det var inte pengarna, då hade jag stannat i Frankrike.

”Mycket gick fel”

Du bröt ditt kontrakt med Sochaux, vad gick fel?

– Mycket, inte bara fotbollen. Jag kan bara säga att första säsongen, när jag fick spela, gjorde jag flest mål och flest assist i laget. Vi kom sjua i ligan och vann cupen för första gången på 60 år. De två senaste säsongerna, när jag inte spelat, har de kämpat för att

inte åka ut.

Nu blir du det största nyförvärvet inför allsvenskan 2009. Press?

– Jamen, det var samma i FCK, då var jag den dyraste spelaren i Danmark. Det är normalt, det ska vara press. Jag ska jobba stenhårt för att hålla förväntningarna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Örgryte IS

Helsingborgs IF