Zlatans ex-boss slipper fängelse

avErik Karlsson

Efter nio år i det italienska rättssystemet är det klart. Zlatans ex-boss, Juventus före detta klubbdirektör, Luciano Moggi slipper fängelsestraff för Calciopoli-skandalen.

– Den här abnormala rättegången har inte lett till någonting – förutom massa kostnader, säger Moggi till AP.

Det var 2006 som Calciopoli briserade i den italienska fotbollen. Flera klubbar, däribland Zlatan Ibrahimovic Juventus, pekades ut för att ha styrt matchresultatat genom att ha påverkat domarna. Domen mot Juventus blev stenhård, man flyttades ner till Serie B och togs ifrån ligatitlarna för både 2004 och 2005 och tvingades därmed också sälja bland annat Zlatan Ibrahimovic till Inter.

Klubbens boss Luciano Moggi pekades ut som ansvarig och ställdes inför rätta där han också dömdes till fleråriga fängelsestraff i flera instanser.

Zlatan: ”Gillade Luciano Moggi"

Men Moggi har fortsatt att överklaga och i dag kom beskedet från den högsta italienska domstolen att Luciano Moggi undslipper det 28 månader långa fängelsestraff som var uppe för prövning.

– På nio år har vi kommit fram till att mästerskapet faktiskt följde reglerna, lottningen av domarlottningen var normal och det var ingen kommunikation kring hur de valdes, säger Moggi.

Zlatan Ibrahimovic har i sin bok berättat om hur han gillar Moggi och hans ledarstil och tackat honom för att han tog honom från Ajax till Juventus.

"Moggi kanske inte alltid bromsade vid rött, eller var noga med varenda regel. Men han var en skicklig yrkesman, och han tog hand om sina spelare, det vet jag, och utan honom hade min karriär kört fast. Jag tackar honom för det, och när hela världen kritiserar honom står jag fast vid hans sida. Jag gillade Luciano Moggi", skrev han i sin bok.

Kräver förbundet på miljardbelopp

Även Moggis medarbetare Antonio Giraudo friades och slipper därmed 20 månader i fängelse.

Helt över är inte processen kring Calciopoli ännu. Juventus är mitt uppe i en process om att stämma det italienska förbundet på över 4 miljarder kronor för uteblivna intäkter när de flyttades ner till Serie B.

ARTIKELN HANDLAR OM