”Ett lag presterar inte bättre än sin ledning”

Möt mannen som ska lyfta landslaget: ”Det är mitt jobb att se till att det finns resurser”

ABU DHABI. Mikael Santoft gav en bil till Anders Svensson, glömde bort Therese Sjögran och fick gå i pension.

Svenska Fotbollförbundets nye generalsekreterare och högste tjänsteman heter sedan två månader Håkan Sjöstrand, är 48 år och har en bakgrund på Svenska Spel och Ica.

Första uppgiften: Vända herrlandslagets negativa trend.

– Det är min uppgift att skapa förutsättningar så att Sverige presterar, säger han.

Låt oss börja den här intervjun 30 år bakåt i tiden. Håkan Sjöstrand är en lovande fotbollsspelare från Skiljebo SK i Västerås som varit sommarproffs i stora Malmö FF, fått kontrakt men flyttat hem efter fyra månader.

– Jag trivdes inte. Jag åkte till­baka Västerås och gjorde lumpen, säger han.

1987 skriver Sjöstrand på för division ett-laget Gefle IF i stället, och med hjälp av Gefle Dagblad har Sportbladet fått tillgång till bilderna ni kan se här intill.

På en uteservering bredvid landslagshotellet i Abu Dhabi visar jag de snart 28 år gamla fotografierna för SvFF:s nye generalsekreterare.

Du hade längre hår då?

– Du ska få en anekdot här. När jag var i där Gefle för att skriva på, så var det någon från tidningen som såg mig och "Liston" på stan tillsammans. Nästa dag hade de rubriken: "Gefle har värvat Hasse Eskilsson".

Håkan Sjöstrand skrattar högt åt minnet:

– De hade förväxlat oss på riktigt. Jag hade också ett sånt där skatbo på den tiden. Jag fick passa mig så att inte fåglarna slog bo i skallen.

”Inte alls lyckade”

Med tanke på ditt nya jobb: Hur ser du på Lennart "Liston" Söderberg i dag?

– Ja… Det är en person som har brunnit oerhört för fotbollen, varit väldigt engagerad. Men sedan har det blivit ett antal uttalanden som inte alls varit lyckade, det måste man vara ärlig och säga.

Be mig beskriva Håkan Sjöstrand med ett ord och jag svarar: Fotbollskille.

Ingen politiker-typ likt Sune Hellströmer, ingen föreningsmänniska à la Mikael Santoft. Sjöstrand är fotbollsspelaren som blev näringslivschef som nu är svensk fotbolls högste tjänsteman.

Jargongen kommer naturligt. Han klappar vant om målvakten Robin Olsen och frågar om Robin är laddad för kvällens match. I nästa sekund berömmer han presschefen Niklas Bodell för att denne äntligen tagit en dusch.

Men faktum är att elitfotbolls­karriären bara varade till ­Håkan Sjöstrand var 23. Sedan klippte han sig och skaffade ett jobb.

Först i Ica-butik, senare i ledningen för Svenska Spel följt av marknadsdirektör på Ica och nu Svenska Fotbollförbundet. 

Smeknamnet "Ica-handlaren" är inte helt fel alltså?

– Nja, Ica-handlare är egentligen något annat, jag var en butiksmedarbetare på 1980-talet. Däremot är Ica en rörelse precis som fotbollsrörelsen. Jag har väldigt många av mina vänner och bollplank inom Ica.

Vad hade du för position på fotbollsplanen?

– Avbytare ganska mycket (haha). Jag var den perfekta avbytaren, kunde spela överallt.

Håkan Sjöstrand återkommer flera gånger gånger under samtalet till att han bara haft tjänsten i två månader. Exakt vad han vill förändra är svårt att få grepp om. Jag får ändå uppfattningen att ­Håkan Sjöstrand försöker svara efter förmåga.

– Det är lite naivt att tro att jag ska ha alla svar om Friends Arena. Det är en fråga som sträcker sig tio år tillbaka. Det är omöjligt att ha koll på alla turer längs vägen, säger han när jag undrar hur arenan ska bli av med den negativa stämpeln.

– Men nu har fransmännen, ­Lagardère, tagit över driften för att att de är väldigt bra på drift. Det handlar om att få arenan att grönska, och då tänker jag inte bara på på planen utan hela arenan. Det är en väldigt bra och fin arena även i ett internationellt perspektiv, tycker Håkan Sjöstrand.

Hur påverkad är landslagsverksamheten ekonomiskt av Friends Arenas stora förluster?

– Jag har sett budgeten och planeringen för 2015. Det ser helt okej ut, det gör det. Men visst finns det många utmaningar längs vägen. En av mina uppgifter att öka Svenska Fotbollsförbundets intäkter, säger Håkan Sjöstrand.

”Lyssnat på tränarna”

Vad vill du göra åt det växande problemet med matchfixning?

– Den frågan hade vi på Svenska Spel också. Det är något vi måste få bort. Det gör fotbollen till en sorts wrestlingsport, det blir inte på riktigt. Det handlar om resurser så personer kan vara på plats, göra utredningar och få svar på vad som har hänt eller inte. Identifiera, isolera och eliminera för att sammanfatta det.

I dagarna har AIK:s vd och andra medarbetare i klubben utsatts för allvarliga hot. Varför finns det inom fotbollen – och vad kan man göra åt det?

– Jag kan inte svara på vad det är som händer i enskilda fall, jag kan bara fördöma att det förekommer, vara tydlig med att jag inte kan ­acceptera det. Om man pratar om varumärket fotboll så skadas det oerhört av sådana här händelser.

När jag dagen innan intervjun träffade Håkan Sjöstrand i samband med en svensk landslagsträning pratade vi om att han är från Västerås (och fortfarande bor där). En av Sveriges största städer men som inte haft ett lag i allsvenskan sedan 1997.

– Ett lag presterar inte bättre än sin ledning, sa Håkan Sjöstrand då.

”Pratar med Zlatan”

Under intervjun dagen efter frågar jag om det gäller även svenska landslaget som precis startat om ­efter ett 2014 som endast innehöll två segrar och ett ras till 44:e plats på Fifa-rankingen.

Frågan är lätt provocerande men han tar den utan att tveka:

– Det är min grundinställning. Det måste finnas förutsättningar och resurser, annars presterar inte laget. Och det är en av mina uppgifter här, att ge våra landslag de allra bästa förutsättningarna att prestera. Det är därför jag har lagt en hel del tid på att träffa till exempel Jonas Thern, jag har pratat med Patrik Andersson, jag har lyssnat på de allsvenska tränarna här i Abu Dhabi där bland annat Åge Hareide gjorde ett starkt intryck. Sedan kan jag ta med mig olika saker in i verksamheten.

Har SvFF som krav på Erik Hamrén att han ska ta Sverige till EM i Frankrike 2016?

– Ja, och vi är överens om den målsättningen med Erik också. Vi vill dit, och vi tror att vi kommer att gå dit. 

Pågår det en process redan nu att hitta hans efterträdare om det inte lyckas?

– Nej, vi tror på Erik och står bakom Erik. 

Dagen då Zlatan slutar kommer allt närmre. Hur förbereder SvFF sig inför det?

– En del är det vi befinner oss på nu, januariturnén. Där de mest ­lovande spelarna får bekanta sig med landslaget för att komma in i landslaget.

Kan landslaget använda sig av Zlatan på något sätt efter hans spelarkarriär är över?

– Jag hoppas det men har stor ­respekt för att Zlatan kommer att göra det han vill göra efter sin karriär. Men det är klart att jag pratar med Zlatan också.

Berömmer galorna

9 av 16 allsvenska lag spelar på konstgräs 2015 – hur tror du att det påverkar utvecklingen?

– Det har jag faktiskt inte funderat alls på. På Friends ska vi ha ­naturgräs, och vi kommer att ha naturgräs där.

Samtalet närmar sig sitt slut, och förstår jag Håkan Sjöstrand rätt kommer han inte att upprepa företrädaren Mikael Santofts klassiska bil-misstag från Fotbollsgalan 2013 eller när Therese Sjögran glömdes bort året efter.

– De två senaste galorna har inte varit bra. Det måste vi kunna erkänna för att lära av våra misstag. Den bild som har kommit ut efteråt har ­inte varit den bild vi ville skulle komma ut, säger han.

Arbetsuppgifter lär med andra ord inte saknas för svensk fotbolls nye makthavare, men kanske blev bördan lite lättare bara några ­timmar senare då det svenska ­talanglandslaget besegrar ett starkt ­Elfenbenskusten med 2–0.

Har den negativa trenden vänt nu?

– När man får vara med och riktigt känna på den energi och harmoni som finns bland ledare och spelare här i Abu Dhabi så känns det självklart bra. Och när vi ser hur bra laget med nio debutanter agerar mot så kvalificerat motstånd så känns det också bra. Nu gäller det att bygga vidare på detta, säger Håkan Sjöstrand.

Det här är Håkan Sjöstrand:

Ålder: 48.

Bor: Västerås (uppväxt på Viksäng).

Familj: Fru Camilla och tvillingdöttrarna Elsa och Ester, 7.

Fritid: Tränar Skiljebo SK:s flickor födda -07.

Tjänar: ”Jag har en bra lön”.

Aktuell: Ny generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet.

TIDIGARE GENERALSEKRETERARE PÅ SVFF:

Lars-Åke Lagrell: Generalsekreterare 1980-1991, blev sedan ordförande i Svenska Fotbollförbundet i 21 år. I dag är Lars-Åke Lagrell pensionär.

Lars-Christer Olsson: Generalsekreterare 1992-1999, sedan fick han samma roll i Europeiska fotbollförbundet, Uefa. I dag är Lars-Christer ordförande för intresseorganisationen Svensk elitfotboll, Sef.

Sune Hellströmer: Generalsekreterare 1999-2009, i dag är Sune Hellströmer talesperson för arenafrågor på Svenska Fotbollförbundet.

Mikael Santoft: Generalsekreterare 2010-2014, gick i pension i kölvattnet efter ”bilskandalen”, i dag är Mikael Santoft pensionär.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.