Skeppet sjunker – nu är det bara ösa

FOTBOLL

Sjögren: Många hål att fylla för United

Två ynglingar från start, obefintligt kantspel, Ryan Giggs inte ombytt och Ashley Young som en nedbajsad (?) ytterback.

Ingenting var sig likt när Louis van Gaal seglade in på Old Trafford i ett skepp fullt av hål.

Nu handlar allt om överlevnad i väntan på förstärkningar.

Foto: Patrik Sjögren.

Det tog 45 minuter – sen var tre av de fem mest använda fraserna på Twitter i Storbritannien ”#VanGaalOut”, #MoyesIn och #BringBackMoyes”. Då hade publiken på Old Trafford bara jublat en enda gång – när frisparkssprayen från VM gjorde premiär i Premier League.

Måste funderat på vad de såg

De måste ha funderat på vad det egentligen var de såg. Efter att David Moyes förra säsongen försökt förvalta Sir Alex Fergusons arv med ett fartfyllt kantspel i en klassisk brittisk 4-4-2 så valde Louis van Gaal rakt motsatt strategi när han nu ska rädda det sjunkande skeppet Manchester United. Han förändrade precis allt.

Fyrbackslinjen bestod plötsligt av både tre och fem man, Ashley Young var ytterback, Javier Hernandez fick starta och åskådarna fick förmodligen bläddra friskt i matchprogrammet efter information när både 20-årige Tyler Blackett och 21-årige Jesse Lingard fick chansen från start. Tyvärr för Uniteds del handlade det snarare om brist på andra alternativ än att duon förväntas explodera till avgörande spelare i van Gaals lagbygge.

Louis van Gaal har ärvt ett skepp fullt av hål. Ander Herrera och Luke Shaw förväntas fylla två av dem men alla luckor är inte lappade. I väntan på ett par mittbackar och ytterligare kraft till kanterna så får Uniteds spelare helt enkelt göra sitt bästa för att ösa och hålla båten flytande.

Louis van Gaals första månad i United kommer handla om att inte tappa för mycket mark i tabellen i väntan på fler nyförvärv och att systemet ska sätta sig. Mot Swansea såg många spelare mer än duktigt vilsna ut i sina nya roller.

Kan få kunglig glans igen

Ashley Young var en av de mest olyckliga när Swanseas högerkant pinsamt enkelt blottade den offensive ytterns bristande försvarsegenskaper. 29-åringen följde inte med sin spelare vid 0-1 och tappade makeringen även vid 1-2. Det var minst sagt en riktigt skitpremiär för Young vilket blev extra tydligt när en fågel helt sonika såg ut att bajsa i engelsmannens mun.

Trots förlusten och en på många sätt svag insats så tror jag ändå att Louis van Gaal har valt rätt strategi. Det går inte att leva upp till Sir Alex Fergusons arv genom att kopiera Sir Alex Ferguson. Van Gaal har inte kommit till Old Trafford för att bli Uniteds nye Ferguson – han har kommit för att klubben ska bli van Gaals United. Problemet är att spelarmaterialet inte alls är anpassat för holländarens fotbollsfilosofi.

Det kommer därför att ta tid och jag hoppas att Uniteds klubbledning och publik har tålamod till det nu. De kommer inte att känna igen sitt gamla Manchester United igen – och det kommer dröja innan både åskådarna och spelarna vant sig.

Innan lördagen hade Louis van Gaal aldrig förlorat en ligapremiär, United hade inte torskat en hemmapremiär på 42 år, Ashley Young hade förmodligen aldrig spelat ytterback, ingen utanför Manchester visste vem Tyler Blackett var, Old Trafford-publiken hade aldrig sett en fembackslinje och Ryan Giggs hade aldrig stått över en uppvärmning.

Det är ett nytt Manchester United och det är det som trots allt ger visst hopp efter 1-2 mot Swansea. Förra säsongen började även den mot Swansea. Då ställde David Moyes upp ett United alla kände igen och slog Swansea med 4-1 i en seger alla förväntade sig att de skulle ta. Vi vet alla hur det gick sen.

Hur det slutar för Louis van Gaal återstår att se men håller han laget flytande i väntan på att klubben gör sitt jobb på transfermarknaden så kan det gamla regalskeppet få kunglig glans igen. I väntan på det får spelarna ösa bäst de kan.

ARTIKELN HANDLAR OM