”Banderollen var bättre än många mediciner”

FOTBOLL

Så stöttar Elfsborg 12-årige Eddie i sin hjärntumör

1 av 6 | Foto: Eddie Djurberg är en stor Elfsborg-supporter. Foto: PRIVAT

BORÅS. 12-årige Eddie Djurberg för en kamp mot hjärntumören och stöttas av Elfsborgs spelare, ledare och fans.

– Det betyder jättemycket för mig, säger Eddie Djurberg.

– Jag tror en del ändrats i den förståelsen sedan jag kom hit. En svår sjukdom kan drabba vem som helst, säger managern Klas Ingesson.

Foto: Mamma Nelly Djurberg.

Eddie spelade under förra året med ett av Elfsborgs pojklag när han blev sjuk. Under en tid hade han börjat växa okontrollerat. Läkarna upptäckte en tumör i hjärnan som tryckte mot hypofysen.

Den unge pojklagsspelaren hade dessutom vid flera tillfällen stått i Elfsborgsklacken, Guliganerna.

Under kampen mot tumören har spelare i laget besökt Eddie hemma, han stöttas med banderoller på Borås Arena och 12-åringen ska få vara med spelarna på söndag vid uppladdningen inför matchen mot Falkenberg.

– Det är väldigt roligt att spelarna och ledarna bryr sig om hur jag mår. Jag känner många i klacken och när den senaste banderollen kom upp blev jag jätteglad. En kompis skickade en bild till mig, säger Eddie Djurberg från Heidelberg, Tyskland där han får strålbehandling mot tumören.

Mamma Nelly berättar:

– Tumören är godartad, men Eddie fick göra två akuta operationer i våras eftersom tumören tryckte mot viktiga nerver. Det går ett blodkärl genom tumören som gör att den inte går att ta bort helt.

– För att minska tumören så mycket som möjligt har Drottning Silvias barnsjukhus och Försäkringskassan skickat oss hit till Tyskland där han kan få strålning.

– Strålbehandlingarna gör honom väldigt trött, men när han fick se den senaste banderollen piggnade han till. Den var bättre än många mediciner.

– Själv blev jag så rörd att jag satt hemma och lipade i en halvtimma, säger mamma Nelly Djurberg.

Socialt ansvar

Snart är 12-åringen på väg hemåt till Borås och om han orkar ska han vara med inför Falkenbergsmatchen.

– Allt pekar åt rätt håll. Eddie ska kunna leva och vara som vanligt, men han kommer få gå på kontroller och ta sprutor i resten av livet och det kommer troligen alltid finnas en bit av tumören kvar i huvudet, säger Nelly Djurberg.

Elfsborg är bara ett exempel på allt fler elitklubbar som syns mer och tar ett större socialt ansvar vid sidan om planen. I Boråslaget är föreningens supportersamordnare, Erik Sjölin, den sammanhållande länken mellan klubben och Djurbergs familj.

”Fick prata om sjukdomen”

I Elfsborg finns dessutom en koppling till managern Klas Ingesson som i fem år kämpat mot cancern myelom.

– Sedan jag kom hit tror jag spelarnas syn på olika saker i livet har förändrats. De har insett att en svår sjukdom kan hända vem som helst, säger Ingesson, som dessutom tycker att familjen Djurberg gör helt rätt med sin öppenhet.

– Det blir så mycket jobbigare att hålla det inom sig, eller i en liten krets. Jag blev mycket lugnare och mådde bättre när jag fick prata om min sjukdom, säger han.

I vintras besökte Elfsborgs lagkapten Johan Larsson och Stefan Ishizaki (numera i MLS och LA Galaxy) Eddie Djurberg.

Nu hoppas 12-åringen att han snart kan returnera lite av stöttningen han fått från spelarna och ledarna.

– Jag vill tillbaka till klacken. Jag har ett säsongskort på ståplats. Det är inte kul att Malmö FF leder allsvenskan, de tog ju dessutom guld på vår arena förra året, men jag tycker ändå Elfsborg har gjort det bra i år. Nu hoppas jag att vi tar oss vidare i Europa League, säger Eddie Djurberg.

ARTIKELN HANDLAR OM