”Han hetsar huliganer”

avJonatan Fast, David Tanentsapf

Wernbloom till attack mot Nebojsa – får medhåll av Granfelt

1 av 6 | Foto: ”HAR ETT ANSVAR” Göteborgs Pontus Wernbloom går till angrepp mot Nebojsa Novakovic, längst till vänster.

Pontus Wernbloom går till hårt angrepp mot Nebojsa Novakovic.

Anfallaren säger att AIK-tränaren hetsade huliganerna på läktaren under gårdagens match på Råsunda – och får medhåll av AIK:s vd Charlie Granfelt.

– Både spelare och ledare har ett stort ansvar att bete sig sportsligt. Det gäller Nebojsa Novakovic också, säger Granfelt.

Det var en situation i den 50:e matchminuten som utlöste tumultet.

Pontus Wernbloom gjorde en brutal kapning på AIK:s Saihou Jagne vid sidlinjen. Wernbloom blev varnad, men det hindrade inte AIK-tränaren Rikard Norling och hans assistent Nebojsa Novakovic från att gå i taket.

Wernbloom svarade med att gestikulera och sträcka ut tungan mot AIK-bänken och efter matchen var han starkt kritisk mot framförallt Novakovic.

– Han började skrika på mig, jag tyckte att han skulle sitta ner, sköta sitt och vara ett bra exempel för sina spelare i stället. Han behöver inte stå i fem minuter och gorma och skrika, för jag kunde inte bry mig mindre om vad han säger, säger Wernbloom till Sportbladet och fortsätter:

– Han sätter ju igång de här jävla huliganerna. Han behöver inte hetsa igång något som brusar upp på stan sedan. Det är hans ansvar också.

”Jag håller med”

Pontus Wernblooms anklagelser är allvarliga. Men han får medhåll av AIK Fotbolls vd Charlie Granfelt som bevittnade händelsen.

– Jag håller faktisk med. Där har både spelare och ledare ett stort ansvar, att de beter sig sportsligt och korrekt. Det gäller Nebojsa Novakovic också. Det är lika illa som när en spelare fuskar och instigerar ute på plan.

Får det här några konsekvenser för Novakovic?

– Det här är ju saker som vi pratar om generellt. I det här specifika fallet är det vår sportchef Ola Andersson som är Nebojsas närmaste chef. Och eftersom det här inte är förenligt med AIK-stilen och hur våra spelare och ledare ska bete sig räknar jag med att Ola tar ett samtal med Nebojsa om det här.

”Osportsligt”

Charlie Granfelt påpekar att Pontus Wernbloom knappast var oskyldig i sammanhanget.

– Jag såg även Wernblooms kapningar och hur han håller på att räcka ut tungan mot våra tränare. Hela beteendet är osportsligt. Men vad som sagts är ointressant. Det viktigaste är att våra spelare och ledare är goda rollmodeller för de unga killarna uppe på läktaren. Allt gapande och skrikande ute på planen är ett problem.

Nebojsa Novakovic försvann snabbt från Råsunda efter matchen och gav inga kommentarer. Sportbladet sökte honom förgäves under gårdagen.

ARTIKELN HANDLAR OM