Hanna Ljungberg avgjorde direkt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-09

Men Umeå fick kämpa för segern

En målchans – ett mål.

Hanna Ljungberg visade än en gång varför hon är Sveriges mesta målgörare när hon avgjorde seriepremiären mot AIK.

Ljungberg sköt 1–0 i den 82:a minuten och Umeå IK kunde andas ut.

Hanna Ljungberg hade inte spelat en match på tre veckor på grund av sjukdom och en lättare lårskada. Hon kom in i den andra halvleken borta mot AIK på Skytteholm och åtta minuter kvar kom avgörandet. Ljungberg fick bollen vid straffområdeslinjen, gjorde en snabb vändning förbi sin försvarare och sedan ett bra skott förbi målvakten Sofia Lundgren.

– Jäkligt skönt att sätta den, men framför allt var det härligt att vara med och spela match igen och förstås ta tre poäng, sade en leende men frusen Hanna Ljungberg.

I fjol vann Umeå IK tre matcher mot AIK med sammanlagt 18–3. Nu fick mästarlaget ge allt för att vinna med 1–0.

– AIK var bra, med Anne Mäkinen och Lisa De Vanna i laget är de klart bättre än i fjol och de kommer inte att bli något bottenlag, berömde Ljungberg.

Anne Mäkinen var mycket bra som central mittfältare. Placeringssäker och alltid med rätt adress på sina passningar.

Lisa De Vanna kommer att bli ett piggt tillskott i världens bästa damliga. Australiskan löpte enormt, framför allt i den första halvleken, och UIK:s mittbackar Emma Berglund och Johanna Frisk kunde aldrig slappna av. Hon hade också tre bra skott på mål och ett friläge i den andra halvleken.

De Vanna har spelat drygt 50 landskamper och gjorde fyra mål i VM i Kina i fjol då Australien överraskande tog sig till kvartsfinal.

Tippade topplaget Malmö fick en enkel premiär borta mot Hammarby. Seger med hela 7–1 efter två mål av Therese Lundin och Manon Melis.

Hemmalaget saknade målvakten Kathrin Lehman som har större uppgifter framför sig för tillfället. Lehman spelar just nu VM i ishockey i Kina och var den som sänkte Sverige i denna förra matchen. Hon är tillbaka i ”Bajen” till den tredje omgången.

Nykomlingen Umeå Södra chockstartade hemma på Gammliavallen när Hanna Folkesson sköt 1–0 redan efter fyra minuter. Sunnanå kvitterade en kvart senare genom Lina Johansson. Men under Sunnanå-pressen kunde hemmalaget kontra in 2–1 (70) genom Linda Fransson efter inlägg av Jennifer Nobis. Drömpremiär för tippade slagpåsen Umeå Södra.

Bälinge–Örebro slutade 0–0.

Stig Lindmark/TT