Herrlandslaget i fotboll

TILL EM FÖR ATT TA ÖVER

Av: 

Robert Laul

Marcus Leifby

FOTBOLL

Så ska Jörgen Lennartsson bli Sveriges nya förbundskapten

Jörgen Lennartsson, 43, förbereds just nu för att ta över som förbundskapten efter Lars Lagerbäck.

Sportbladet kan avslöja att U21-kaptenen får en nyckelroll nära Lars-Roland under sommarens fotbolls EM i Schweiz/Österrike.

– Han är en ”coming man”, säger förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell.

Lars Lagerbäck och Roland Andersson skrev nyligen på kontrakt som sträcker sig till och med ett eventuellt VM 2010.

Sedan är deras långa och framgångsrika era över.

Sportbladet har tidigare berättat att förbundets plan är att skola in efterträdaren eftersom Lagerbäck suttit lång tid på posten. Detta för att underlätta skarven när en ny kapten tar vid.

Den ”inskolningen” börjar redan under sommarens EM-slutspel och personen det handlar om är nuvarande U21-kaptenen Jörgen Lennartsson.

– Jag kommer att ta hand om en viss del av bevakningen av motståndare, men vi har inte bestämt vilken. Eventuellt kommer jag titta på motståndare som Sverige kan stöta på senare i turneringen, säger Jörgen.

Inte diskuterat

Förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell hävdar att han inte varit inblandad i tillsättningen av Jörgen Lennartsson i bevakningsteamet:

– Den frågan ligger på Lars och Roland och möjligen Lasse­ Richt (landslagschefen), säger Lagrell.

Kommer Jörgen Lennartsson att ta över efter Lars ­Lagerbäck 2010?

– Efterträdarfrågan har vi inte diskuterat, inte heller tidpunkten. Nu är det Lars och Roland som kör och det gäller åtminstone till och med 2010.

En ”coming man”

Men Jörgen Lennartsson är en kandidat?

– Om någon inte tror att Jörgen är en ”coming man” så bör den nog fundera på varför han är U21-kapten. Men förbundskaptensfrågan är en färskvara där det inte går att binda sig vid någonting, säger Lars-Åke Lagrell.

”Det är otroligt viktigt”

Det är första gången under 2000-talet som en U21-kapten får en nyckelroll under ett stort mästerskap. Vid VM 1994 jobbade Lars Lagerbäck med att bevaka Sveriges motståndare – tillsammans med bland annat Benny Lennartsson som är övertygad om att Jörgen lyfts in för att ta över 2010:

– Jag har själv varit U21-förbundskapten och vet hur otroligt viktigt det är att komma nära A-landslaget och få en internationell utblick. Det är bra att Jörgen får en roll som är knuten till landslagsledningen med tanke på vad som händer 2010. Den framförhållningen är logisk samtidigt som de andra alternativen som diskuterats är orealistiska. Jag fick själv möjligheten att ta över A-landslaget efter att ha jobbat med U21 men tackade nej. Jag tyckte inte att det passade mig, säger Benny Lennartsson.

Jörgen Lennartsson tog tillsammans med Tommy Söderberg över som U21-kaptener 2004. De efterträdde Torbjörn Nilsson.

ANNONS

Vad betalar du för din bilförsäkring? Jämför och pressa priset här!

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Herrlandslaget i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll