Transferfönstret flyttas nästa säsong

FOTBOLL

”Vi har alltid tyckt att vi ska anpassa oss efter Europa”

Foto: Pelle Svensson.

Toppklubbarnas linje gick igenom.

Nu flyttas det svenska transferfönstret från juli till augusti – redan till nästa säsong.

– Vi är en del av Europa och ska ha samma förutsättningar som dem, säger Pelle Svensson, vd i Malmö FF som är en av klubbarna bakom regeländringen.

Foto: Lagrell.

Det var i förra veckan toppklubbarna Helsingborg, Malmö FF och Örebro lämnade in ett förslag till Svenska Fotbollförbundet. I samband med Svensk Elitfotboll hölls ett telefonmöte mellan klubbarna där man bestämde sig för att man ville ha en regelförändring.

Förslaget innebar att man skulle flytta det svenska sommartransferfönstret från juli månad till augusti månad – redan till säsongen 2011.

Detta för att hamna i bättre fas med övriga europeiska ligor, som nästan alla har sitt transferfönster i augusti.

"Skyldighet mot Fifa"

– Vi tycker det är rätt logiskt. Det är klokt att vårt sommarfönster ligger i linje med Europas, annars riskerar vi klubbar att bli sönderköpta i augusti utan möjlighet att kompensera truppen, säger Pelle Svensson till Sportbladet.

Och under fredagen fick man gehör när förslaget klubbades igenom under SvFF:s Representantskapsmöte.

– Erfarenheterna har visat att augusti är att föredra framför juli och nu kommer vi att ligga i fas med de flesta jämförbara länder, säger SvFF:s ordförande Lars-Åke Lagrell.

– Det beslutet har vi tagit och det får ligga fast några år. Där har vi en skyldighet gentemot Fifa, som behöver framförhållning i den här typen av frågor.

"Har alltid tyckt det"

De förändrade reglerna kommer alltså att gälla redan från och med nästa säsong.

– Vi har alltid tyckt att vi ska anpassa oss efter Europa. Vi är en del av Eruropa och då ska vi också ha samma förutsättningar som andra europeiska klubbar, säger Pelle Svensson.

Betyder det här extra mycket för er som ska spela i Europa nästa år?

– Nej, det tror jag inte. Det är klart att vi i högre grad kan exponera våra spelare när vi spelar i Europa, men annars tror jag inte det spelar någon större roll.