Efter ryktet – nu ska pokalen sprättas upp

FOTBOLL

”Vi går in med en liten kamera och kontrollerar”

När Malmö FF lämnar tillbaka Lennart Johanssons pokal till förbundet för inskription kommer pokalen att sprättas upp.

Förbundet vill ta reda på om skrönan om ”Bajen forever”-inskriptionen är sann.

– Vi tänker öppna upp bucklan och ta reda på om det finns en inskription, säger generalsekreteraren Mikael Santoft.

Guldsmeden Peter Gustafsson avslöjade för Dagens Nyheter att smeden Ingemar Eklund gjorde en inskription med texten ”Bajen forever” när han gjorde Lennart Johanssons pokal inför avgörandet 2001. Nu ska förbundet gå till botten med historien.

”Kommer att ta bort foten”

– Vi tänker öppna upp bucklan och ta reda på om det finns en inskription eller om det bara är en skröna, säger generalsekreteraren Mikael Santoft.

– Vi kommer att ta bort foten och gå in via ett hål som finns där. Vi går in med en liten kamera och kontrollerar om det finns någon inskription. Vi vet inte säkert om det stämmer, men vi vill ta reda på det. Jag räknar med att arbetet görs i nästa vecka.

Pokalen är just nu i Malmö för klubbens guldfirande. Men inom kort ska den tillbaka till Stockholm för MFF:s inskription och då ska ingreppet också göras.

”Det är laddade ord”

– När vi får tillbaka den ska vi ta hjälp av en silversmed.

Kommer ni att ta bort texten i så fall?

– Det är klart att vi tar bort inskriptionen om den finns där, absolut.

– Det får inte finnas någonting skrivit i bucklan. Det är laddade ord det här. Lennart Johanssons Pokal är en symbol för mycket, det är det finaste priset i svensk fotboll, det ska inte stå någonting där som stör den bilden. Pokalen ska inte förknippas med något lag.

ARTIKELN HANDLAR OM