KALLSTART 2011

FOTBOLL

Avspark – 10 december: Det är ett perfekt avbrott

Foto: IFK Göteborg har dragit ner på den hårda fysträningen under försäsongen. På fredag spelas en rekordtidig träningsmatch mot danska Odense.

GÖTEBORG. Den svenska fotbollssäsongens

första match spelas på – fredag.

– Det finns ingen anledning att inte spela några matcher på flera månader, säger Stefan Rehn.

Allsvenskan 2011 inleds 3 april. Det innebär i princip fem månader utan riktiga tävlingsmatcher för de allra flesta lagen.

Se på sajten FotbollDirekts sammanställning på klubbarnas träningsmatcher här nedan: en mycket stor majoritet av lagen inleder med träningsmatcher i månadssskiftet januari-februari.

Med ett undantag: IFK Göteborg.

På fredag möter Blåvitt danska tabelltvåan OB Odense på bortaplan.

– Det är ett perfekt avbrott istället för att bara köra försäsongsträning hela tiden, säger tränaren Stefan Rehn. Det innebär också att vi får anpassa träningen för att spela match. Vi kan ju inte komma helt nedtränade.

Det är inte så många år sedan som ett sådant upplägg varit mer eller mindre omöjligt.

Värderar matchrutin

Då ägnades ett par månader åt i stort sett hård fysträning.

– I vissa delar används försäsongen till att bygga upp kondition och styrka, men nu värderar vi också matchspel mot bra internationellt motstånd högt. Det är en erfarenhet som speciellt våra yngre spelare behöver, säger Rehn.

IFK Göteborg kommer sakna fem skadade spelare på fredag (Erik Lund, Stefan Selakovic, Mikael Dyrestam, Hjalmar Jonsson och Hannes Stiller).

Isländskt provspel

Men det blir en hel del nya ansikten i truppen med nyförvärvet Andreas Drugge och de två provspelande isländska U21-landslagsmännen, vänsterbacken Hjörtur Logi Valgardsson, 22, och mittbacken Elfar Freyr Helgason, 21.

– De kommer sannolikt få speltid, säger Rehn. Det blir ett väldigt bra test för dem och för oss. Det är lite lättare för killarna att motivera sig för träningen när det finns en match inom en nära framtid.

ARTIKELN HANDLAR OM