Sjuka klausulen i England: ”Horribel”

Ligan sågas stenhårt – svenska stjärnor kan drabbas

avPer Bohman

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hedvig Lindahl som till vardags spelar i Chelsea.

Skadad i över tre månader?

Då har storklubbarna rätt att sparka dig.

Villkoren för damspelarna i England – där flera svenska landslagsspelare återfinns – kritiseras hårt.

– Det är jättehemskt. En skandal! säger Chelseas Magdalena Eriksson.

et är norska VG som rapporterar om situationen för spelarna i engelsk klubblagsfotboll . Sedan 2017 har den engelska ligan skrivit in en paragraf om ”uppsägning vid långtidsskador” i standardkontrakten med spelarna. Den ger i praktiken de engelska storklubbarna rätten att sparka en spelare som är skadad längre än tre månader.

Svenskor kan drabbas

Klausulen gäller bara damspelarna och inte herrspelare. I Chelsea återfinns svenska landslagsspelare som Hedvig Lindahl, Magdalena Eriksson och Jonna Andersson. Sportbladet har pratat med Magdalena Eriksson som nyss haft ett möte med Chelsea om situationen.

– Vi har pratat med vår manager Paul Green. Vi fick en förklaring från Chelseas sida. Det är förbundet, FA, som sett till att det är med i standardkontrakten och Chelsea kan inte ändra på det. Men Chelsea väljer att bortse från vad förbundet tycker och ger spelarna full lön vad som än händer, säger Eriksson och fortsätter:

– Vi har haft en spelare med knäskada som inte spelade på 18 månader. Hon fick full lön under hela perioden. Lyckligtvis har ingen, som jag vet, utnyttjat den här klausulen i kontrakten. Men det känns oroväckande att den finns där. Att någon på ett legitimt sätt kan bryta kontraktet.

”Det är skrämmande”

Nu kräver den svenska stjärnan att förbundet gör om och gör rätt.

– FA måste ta bort den. Jag litar på Chelsea och de är professionella mot skadade spelare. Men jag tillhör de privilegierade som spelar i en storklubb. Tänk på alla spelare i mindre klubbar, där ekonomin är sämre. De skulle kunna utnyttja det här. Det är skrämmande, klausulen måste bort och det är en skandal att den ens finns.

Eriksson fortsätter resonemanget:

– Det är bra att det här kom ut. Jag hoppas att det ändras på grund av det här. Klubbarna och spelarna är starkt emot det, så jag hoppas att förbundet lyssnar.

Foto: Roald, Berit / TT NYHETSBYRÅN
Maren Mjelde.

”Det är helt hopplöst”

Lars Engebretsen, OS-läkare och ansvarig för den mediciniska forskningen i IOK, blir förbannad när han hör talas om klausulen.

– En skada på tre månader är ingenting för en fotbollsspelare. Minst 50 procent av alla ljumskskador håller dig ur spel i minst tre månader, till exempel. Det är en helt hopplös klausul. Tjejerna som skrivit på det där kontraktet, eller deras rådgivare som sagt åt dem att göra det, kan inte ha läst vad som står.

VG har fått ta del av uppgifterna via Football Leaks – läckan där 70 miljoner dokument från internationell toppfotboll hamnat på vift och slutligen till Der Spiegel. Den tyska tidningen har därefter delat med sig av dokumenten till 14 andra mediehus i Eripa.

Foto: Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Magdalena Eriksson
Damlandslagets samtliga medaljer genom åren 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM