Inga 90 minuter – men Rolfö vill till OS

FOTBOLL

Skadeförföljda Fridolina Rolfö är tillbaka i Blågult: "Är annorlunda"

1 av 2

GÖTEBORG. Pia Sundhage talar ofta om att det är ett krav att man spelar 90 minuter för att tas ut i landslaget.

Men så finns skadeförföljda Fridolina Rolfö – som jagar en plats som OS-joker.

– Jag tror att jag är lite annorlunda, säger den 22-åriga anfallaren.

Hon föll på målsnöret inför fjolårets VM på grund av en skada. Och tvingades i april lämna ett sent återbud till EM-kvalet mot Slovakien på grund av problem med låret. I allsvenskan gjorde Fridolina Rolfö så sent som i söndags sin första match från start för året i topplaget Linköping – och byttes då planenligt ut efter 75 minuter för att undvika bakslag.

Samtidigt laddar hon nu för fullt för EM-kval med landslaget.

– Jag är jättejätteglad att jag får förtroendet av Pia. Hon säger ofta att man ska vara med och spela 90 minuter och att man därefter är tillgänglig. Jag har inte riktigt varit där. Men jag vill vara med i OS – det är det jag vill kämpa för, säger 22-åringen.

Finns det en stor revanschlust hos dig nu inför OS efter missen av VM i fjol?

– Gud ja. Att spela mästerskap är en av mina största drömmar. Nu vill jag fan inte missa OS. Samtidigt är det tuffare nu, med mindre trupp.

– Men kroppen känns bra mycket bättre än för några veckor sedan. Jag går från klarhet till klarhet och känner ingen smärta.

Hur har den här långa skadeperioden påverkat dig?

– Visst påverkas man mycket psykiskt. Det är tufft att vara skadad och ännu tuffare att mentalt klara av att komma tillbaka. Jag har haft skador under en väldigt lång period, i princip hela året och mycket förra året också. Men jag har samtidigt lärt mig att jag tar mig igenom det.

Kan bli OS-joker

När Pia Sundhage snart ska ta ut den lilla OS-truppen (18+4 reserver) vill hon att den ska vara helt fri från skadebekymmer. Men hon säger att hon kan tänka sig att chansa med en.

Rolfö skulle kunna vara den spelaren menar förbundskaptenen.

– Favoriter har jag men det berättar jag inte för dig... Men det som är intressant med Fridolina Rolfö är att hon har en vänsterfot och är mer av en targetspelare än någon annan av våra forwards, säger Sundhage.

På anfallssidan är konkurrenssituationen stenhård och förutom Rolfö finns stortalangerna Stina Blackstenius, 20, och Pauline Hammarlund, 22. Lägg där till Lotta Schelin, Sofia Jakobsson och Olivia Schough.

"Inte lätt konkurrens"

– Det här är spelare som ligger i skytteligor i Sverige och utomlands och inte alls är lätta att konkurrera med. Det får jag ha med i bakhuvudet. Men jag får också extra motivation av det, säger Linköpingsanfallaren.

Hon hoppas nu få speltid under EM-kvalet, som blir de sista tävlingsmatcherna med landslaget inför OS. Dit hoppas hon komma just på grund av hur hon skiljer sig från de andra anfallarna.

– Jag hoppas att det är någon sådan känsla hon (Pia Sundhage) har. Det är svårt för henne att se mig när jag inte haft de spelminuter som jag själv och hon hoppats kanske, säger Rolfö och fortsätter:

– Vi har ett snabbt landslag med väldigt mycket speed, folk som är väldigt duktiga i omställningar och som har mycket driv. Riktigt den spelaren är inte jag plus att jag har en vänsterfot. Jag tror att det är gynnsamt för ett lag att ha någon som är annorlunda.

EM-kvalmatchen Polen-Sverige spelas imorgon, torsdag, klockan 18.00 och sänds i TV12.

ARTIKELN HANDLAR OM