”Det är honom vi ska vara förbannade på”

Uppdaterad 2018-07-23 | Publicerad 2016-11-25

Mats Enquist: ”Ska inte få hända igen”

Nu ändras reglerna i svensk fotboll igen.

Anledningen är årets avbrutna matcher i allsvenskan.

– Vi har strävat efter att matcher inte ska avgöras på skrivbordet, säger Mats Enquist, generalsekreterare Svensk elitfotboll.

Följ ämnen

2016 blev ett stökigt fotbollsår ur det hänseendet: Två matcher avbröts helt för att avgöras på skrivbordet – IFK Göteborg-Malmö FF och Jönköpings Södra-Östersunds FK.

I det första fallet tilldömdes MFF segern med 3-0, i det andra fallet tilldömdes ÖFK segern av Disciplinnämnden med 3-0.

Efter att domen överklagats till Besvärsnämnden av J-Södra skrevs resultatet till 1-1 som var ställningen då matchen avbröts i 89:e minuten.

Ändrades på två punkter

Vid Svenska Fotbollförbundets Representantskapsmöte under fredagen ändrades reglerna på två punkter.

Dels förlängs tiden för en avbruten match att återupptas: Från ”samma dag” till ”senast nästkommande dag”.

– Det här ger oss ytterligare utrymme för att spela klart matcherna, säger Mats Enquist.

Dels läggs det till en formulering i Tävlingsbestämmelserna gällande neutrala åskådare. Tidigare har hemmalaget haft ansvaret för alla åskådare förutom bortaklacken men efter händelsen i Jönköping (som visade sig vara spelrelaterad) uppdateras nu regelverket kring neutrala åskådare som inte är supportrar till något lag.

”Han som betedde sig illa”

Om en match bryts ska den antingen återupptas, aktuell ställning ska gälla som slutresultat eller så ska matchen spelas om i sin helhet.

Är det ytterst för att förhindra att avbrott används i matchfixningssyfte?

– Ja, eller att supportrar saboterar för andra lag. Vi vill kunna avgöra matcherna på planen. Det gamla syftet med reglerna har varit att tvinga klubbarna att sköta sin supporterklack men i takt med att matcherna lockar 20 000-30 000 åskådare inser vi att det inte är lika enkelt med de här definitionerna. Därför bedömer vi klubbens säkerhetsarbete separat, tävlingsfrågorna separat och individens ansvar separat, säger Mats Enquist och fortsätter:

– Den här 17-åringen i Jönköping till exempel: Det är honom vi ska vara förbannade på. Det var han som betedde sig illa. Inte så mycket vare sig Jönköping eller Östersund.

Att J-Södra helt slapp undan anmälning för bristande säkerhet var dock ett rent misstag, menar Mats Enquist.

– Det ska inte få hända igen, säger han.

Fler ändringar efter SvFF:s årliga Representantskapsmötet

Damernas svenska cupen ändras till samma modell som herrarnas svenska cupen, gruppspel innan damallsvenskan börjar på våren.

Division ett-serierna utökas från 14 till 16 lag. 2017 blir ett övergångsår.

Spelarförteckningen får endast innehålla för- och efternamn – ej smeknamn.