Allsvenskan i fotboll 2017

”Jäkligt starkt av Dif att ge mig chansen”

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Melkemichel om integrationen, cigaretten och sin tungt kriminelle bror

Allsvenskan och Djurgården är en stor tränarprofil rikare.

Özcan Melkemichel hyllar själv Dif för deras mod att välja en tränare med en annorlunda bakgrund och på vissa sätt komplicerade familjeförhållanden.

– Jag hoppas att jag kan vara en ambassadör, säger 48-åringen.

Foto: BILDBYRÅN

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson sa det själv när Özcan Melkemichel på torsdagen presenterades som Djurgårdens nye tränare.

– Framförallt ville vi ha en vinnare. Nu får vi en tränare som på elva år vunnit serien under sju av dem.

”Nu är integrationen på gång”

Trots att ingen kan ifrågasätta Özcan Melkemichels meritlista är det en för svensk fotboll på flera sätt annorlunda profil som nu ska leda Djurgården. Melkemichel beskriver också själv det som ”starkt” att Djurgården ger just honom förtroendet på frågan om varför det finns så få tränare med utländsk bakgrund i allsvenskan.

– Jag tycker det är en viktig fråga för det finns många duktiga tränare där ute med annat ursprung eller som är uppväxta här med annorlunda namn. Nu är integrationen på gång. Jag tycker det är jäkligt starkt av Djurgården som förening att ge Özcan Melkemichel chansen och på så sätt öppna upp dörren för andra. Men det tar tid, säger Melkemichel.

När Sportbladet ber 48-åringen utveckla sitt svar efter presskonferensen säger Özcan:

– Det här med integration är en viktig fråga. Att Djurgården vågar tro på mig är för att jag gjort ett väldigt, väldigt bra jobb. Det är inte för att jag heter Özcan Melkemichel som de tar mig utan för att jag gjort ett väldigt gott jobb. De har kommit fram till att jag är rätt man att leda Djurgården. Men jag tror det är en barriär där. Visst Zoran (Lukic) har varit här också och gjort det bra tidigare men jag skulle ändå vilja säga att det steget Djurgården har tagit är fantastiskt. Det är inte för att man heter Özcan Melkemichel utan för att man är en bra tränare men att de trott på det är viktigt och jag hoppas att jag kan vara en ambassadör för alla andra som jobbar hårt och att de också någon gång får chansen som jag fick, säger Melkemichel.

Tror din karriär hade sett annorlunda ut om du haft ett annat namn?

– Nej, så långt vill jag inte tänka. Jag har ändå varit i klubbar och känt att jag haft mina framgångar och med dem klättrat tupp i seriesystemet och vunnit serier. Jag känner att jag haft en fin karriär hittills men hoppas inte att den tar slut nu utan blir ännu bättre. Det här är ett nytt kapitel.

Bror till Södertäljes Gudfader

Özcan Melkemichels profil försvåras av brodern Bulent Aslanoglus vägval i livet. Brodern har kallats ”Gudfadern” för det beryktade Södertäljenätverket och sitter sedan flera år häktad i Frankrike misstänkt för att ha smugglat in ett par hundra kilo kokain i landet. Vid fällande dom riskerar Aslanoglu 30 års fängelse.

– Vi har inte haft kontakt på väldigt länge. Han har valt en väg och det har ingenting med mig och min familj att göra. Det är viktigt att ni också vågar ställa de frågorna för jag kan inte styra över honom. Jag har försökt på alla sätt och vis men det är som det är.

Tror du att det har påverkat klubbarna när de värderar dig?

– Det finns säkert i bakhuvudet någonstans men jag kan inte mer än jobba hårt och visa att jag inte har något med de banorna att göra. Jag är jag och brorsan är brorsan.

Nu är Özcan Melkemichel också precis där han vill vara. Efter lyckosamma år i mindre föreningar som Syrianska och AFC United ser 48-åringen nu fram emot att leda en svensk storklubb i allsvenskan.

– Nu kommer jag till en klubb där det är ordning och reda, struktur, organiserat och en ganska klar spelartrupp. Jag ser inte hur man ska kunna misslyckas då. Helt ärligt. Har du gjort ett bra jobb med mindre resurser i en mindre klubb och kommer till en större klubb med större resurser och bättre möjligheter. Det säger sig självt. Då finns det bättre förutsättningar att lyckas.

Du är känd för din spontanitet och ditt temperament. Med tanke på den ökade uppmärksamheten här, kommer du tona ner det på något sätt?

– Nej, jag tänker inte så. Jag är den jag är och jag är ganska spontan. Jag kommer inte förändra mig. Anser vissa att jag är en färgklick okej. Anser andra att jag är tråkig okej. Vad ska jag göra. Det här är jag.

En sak tvingas dock Melkemichel ändra på. Den traditionsenliga cigaretten med publiken på läktaren eller för sig själv på bänken i samband med matcherna är nu ett minne blott.

– Hahaha, nej det blir ingen med publiken och ingen innan. En långt innan kanske.

Det är rökfritt här inne på Tele 2.

– Det vet jag om. Jag har sonderat terrängen och kommer hitta mitt ställe.

Var är det?

– Det får jag inte säga nu, då kommer ni att vara där. Vi får se.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vilken EM-succé! Klicka hem Sportbladets unika Isak-tröja! Begränsat antal - först till kvarn

Sportbladet

Publisert:

LÄS VIDARE

Laul: Så bra tränare har Djurgården haft

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll 2017

Djurgårdens IF Fotboll

Allsvenskan i fotboll

Özcan Melkemichel