Herrejöklur vad Lagerbäck njuter!

avRobert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

Laul: Tror att han älskar just det här EM:et

Foto: TT

SAINT-ÉTIENNE/ANNECY. Plötsligt blev det uppenbart.

Känslan jag har försökt sätta ord på i ett par dagar.

Herrejöklur vad Lasse Lagerbäck njuter av just detta EM.

När det kommer till att landa efter ett intensivt och hektiskt fotbollsdygn finns få platser i Frankrike som passar bättre än Annecy.

Efter succéstämplade 1-1 mot Portugal i Saint-Étienne var Island tillbaka i den lugna alpstaden, omgiven av sina gröna bergssluttningar och den klarblåa sjön.

I dag hade vi dessutom tur med vädret.

Före matchen filmade jag en videosnutt med en isländsk grabb i tioårsåldern. Han kickade boll med en kompis på hotellets gräsmatta, så jag frågade om favoritspelaren i Island?

Kompisen svarade Gylfi Sigurdsson: Premier League-stjärnan, mittfältsmotorn, poängmaskinen.

”Bättre än Ronaldo”, tyckte pojken.

Nu vet jag vem han är

Så vad svarade den andre grabben?

– Hannes.

Vilken jäkla Hannes? funderade jag.

– The goalkeeper.

Förstås.

Här har jag satt mig in i den isländska truppen, analyserat tänkbara startelvor och rett ut frågetecken men den givne förstemålvakten Hannes Halldórson hade jag inte ägnat mycket tid åt.

32 år, utlånad från holländska NEC till norska Bodö/Glimt och filmregissör vid sidan av fotbollen (om han är intresserad av mitt klipp finns det på Instagram).

Nu vet jag vem Hannes Halldórsson är.

Målvaktens benparader och vältajmade luftspel räddade Island de gånger Portugal tog sig förbi det tre lager tjocka presspelet. Med åtta räddningar är Halldórsson bäste målvakt i EM efter första gruppspelsrundan. Ett mål släppte han visserligen in – Nani, inte Ronaldo – och den enda på de här breddgraderna som lär ha glatt sig åt det var Lars Lagerbäck.

Nu kan Lasse nämligen pensionera sig som förbundskaptenen som nollade Ronaldo varenda gång de möttes (tre tävlingsmatcher).

– Jag undrar om jag inte mött honom i en träningmatch också, när Scolari var förbundskapten för Portugal. Och då gjorde han inte heller något mål, så det kan nog stämma, funderade Lasse.

Trots sen match i går kväll, hyfsat lång bussresa och relativt tidig träning var Lagerbäck fräsch som en nyponros.

Tror han älskar just detta EM

Han gick från den ena tv-intervjun till den andra, mediebevakningen av Island har intensifierats nu, svarade länge och engagerat på samma frågor som upprepades gång på gång.

Jag följde hela proceduren från första parkett:

Vad tänker du kring matchen i efterhand? (”Ett bra resultat men vi kan alltid göra det bättre”), Vad tycker du om Ronaldos uppträdande? (”När folk blir besvikna gör de saker som de normalt inte gör”), Hur mår truppen? (”Lite skavanker men jag tror inte det är några skador”), Vad säger du om Islands fans? (”Helt fantastiska”), Hur förbereder ni er inför Ungern? (”Gäller att få ner spelarna på jorden igen”), Hur ser du på Ungern-matchen? (”Det blir nog en tajt 50/50-historia”).

Samma frågor och svar upprepades i närmare tio olika tv-intervjuer, och till sist bröt Islands presschef in och påpekade att träningen skulle börja.

– Det är okej, sa Lasse och lät även den norske murvel som stod sist i kön ställa alla frågor en gång till.

Jag kan inte påminna mig att jag har sett Lasse Lagerbäck njuta av ett mästerskap på det här sättet tidigare, och det handlar nog inte bara om ett utgångsläge där han inte kan misslyckas: Jag tror att Lasse Lagerbäck älskar just det här EM:et.

Möts de igen?

Den trendkänslige fotbollsvagabonden från Ånge var tidigt ute med att påpeka att det bli ett tajt mästerskap, där få eller inga lag dominerar, nästan alla är välorganiserade med spelare med erfarenhet från de stora ligorna och resultaten har hittills mest handlat om uddamålssegrar.

Fakta visar också att det är den målsnålaste EM-starten sedan 1980 vilket förstås gläder en man av Lagerbäcks kaliber.

När jag frågade hur han ser på kommande motståndaren Ungern gav svaret inte ens pengarna tillbaka:

– Ett välorganiserat lag.

Om EM 2016 blir ett mästerskap där individuell briljans får stå tillbaka för kollektiv struktur har vi bara sett början på vad Lasse Lagerbäcks Island kan åstadkomma.

Eller som han själv uttryckte det i en av alla intervjuer:

– We haven’t start climbing any volcanos yet.

Vill det sig riktigt väl kanske Lars Lagerbäck får chansen att nolla Ronaldo en femte gång.

Robert Lauls EMoijer

Höjt säkerhetsläge

Uppgifterna om att det planeras någon form av terrordåd under EM har fått fransk polis att skärpa bevakningen. Grundlig visitering även av oss journalister innan Islands träning. Som dessutom bevakades av millitärpolis med mini-k-pistar.

Bäst att hålla lite i visselpipan, tänker jag.

Island – hela Europas lag?

Att Lars Lagerbäcks Island är populära i Sverige är inte så konstigt: Det finns sju allsvenska spelare i truppen. Men mittfältaren Elmar Bjarnasons känsla är att ”folk runtomkring i hela världen supportrar oss just nu”.

Tja, det låter som en bra känsla det.

Tipsredovisning

Så här har mina EM-tips gått hittills:

Frankrike-Rumänien 3-0 (blev 2-1).

England-Ryssland 1-0 (blev 1-1).

Tyskland-Ukraina 2-0 (RÄTT).

Sverige Irland 5-0 (FEL).

Island-Portugal 0-0 (blev 1-1).

Godkänt?

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM