Karlssons svar efter Zlatans stämning

FOTBOLL

Bekräftas av svaret till enskilda åtalet

Friidrottsledaren Ulf Karlsson nekar till att ha förtalat Zlatan Ibrahimovic.

Karlsson kan inte ta ansvar för de uttalanden som media återgett, hävdar hans advokat.

Ulf Karlsson och hans advokat Johan Eriksson har nu skickat ett svar till Värmlands tingsrätt om det enskilda åtalet från Zlatan Ibrahimovic. Åtalet gäller att Ulf Karlsson, som tidigare varit förbundskapten i friidrott, uppges ha anklagat fotbollsstjärnan för att ha varit dopad. Karlsson gjorde sitt yttrande vid ett möte med Värmlands idrottshistoriska sällskap.

– Han har inte uttalat sig på ett sätt som utgör förtal, hävdar dock Johan Eriksson, som också uppger att det finns en inspelning av vad Karlsson sade på mötet.

Det Karlsson sagt fick stor uppmärksamhet i media.

Tryckfrihetsbrott?

"Zlatan gick upp tio kilo på ett halvår i Juventus. Jag tror att han var dopad. Det står för mig", sade Karlsson enligt Nya Wermlands-Tidningen till tidningens reporter i samband med mötet.

Det enskilda åtalet från Ibrahimovic handlar dels om vad som sades på mötet, och dels om vad som sagts eller skrivits i medier. Advokat Johan Eriksson anser att Ulf Karlsson inte kan hållas ansvarig för den senare delen.

– Om media skriver nånting, och man påstår att det utgör förtal, så får man vända sig mot den ansvarige utgivaren i mediabolaget. Det är i så fall ett tryckfrihetsbrott, säger Johan Eriksson.

"Vet vad han sade"

Han vill att Ibrahimovic och dennes advokater klargör mera exakt vad de påstår att Ulf Karlsson sagt under själva mötet.

– Utan sammanblandning med vad journalister kan ha ställt för frågor och vilken debatt som må ha förekommit efteråt, understryker Eriksson.

– Det är min bestämda uppfattning att det man måhända säger till en journalist blir ett tryckfrihetsbrott. Det kan inte vara aktuellt för prövning i det här sammanhanget, säger Johan Eriksson.

Enligt honom vet Ulf Karlsson exakt vad han sade medan mötet pågick.