”Han ska inte spela – riskerar att dö”

FOTBOLL

Norrköpingsläkaren: ”Spelar man inte fotboll med – skulle vilja höra argumenten”

Foto: IFK Norrköpings läkare Peter Rockborn är tydlig med att han inte tycker att Alhaji Kamara ska spela.

Hjärtexperter i Sverige, i Europa och inom Uefa säger alla samma sak: Alhaji Kamara ska inte spela fotboll – han riskerar att dö.

Nu har han i stället skrivit på för MLS-laget DC United.

– Jag skulle vilja höra argumenten från USA, säger IFK Norrköpings läkare Peter Rockborn.

Den förre IFK Norrköping-anfallaren Alhaji Kamaras fotbollskarriär verkade nyligen ha fått ett abrupt slut.

I samband med en utvidgad hjärtundersökning, som är obligatorisk inför Champions League, upptäcktes en ovanlig avvikelse på hjärtats kranskärl och 22-åringen stoppades av Uefa från att spela fotboll på elitnivå med risken för plötslig hjärtdöd.

Vill inte operera – för stora risker

Därför var det många som drog på ögonbrynen när Kamara nu fått grönt ljus för spel i MLS-laget DC United.

Det amerikanska ligasystemet hör inte till Uefas reglemente och IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt bekräftade i dag att Kamara lämnar för USA.

Något som förvånar IFK Norrköping-läkaren Peter Rockborn.

– Jag skulle knappast tillåta honom spela fotboll. Det beskedet han fick från flera olika experter var att det han har spelar man inte fotboll med. Jag vet även att hjärtkirurger i Sverige inte ens skulle vilja operera honom för att det medför allt för stora risker med en sådan operation, säger Rockborn till Sportbladet.

”Han riskerar att dö”

Rockborn är ortoped, inte utbildad hjärtläkare, och vill därför inte göra någon egen medicinsk bedömning men berättar att Kamara själv sökt andra vägar för att kunna spela fotboll på annat håll.

– Han var förtvivlad, ville spela fotboll och har därför vänt sig till USA. Det är inte så att vi i IFK Norrköping hänvisat honom dit i alla fall.

Rockborn berättar att Kamaras hjärtfel har fått experter i Sverige, Europa och inom Uefa att säga samma sak: Alhaji Kamara ska inte spela fotboll. Punkt.

Men MLS ger alltså tummen upp.

– Samtliga experter som jag pratat med säger att vi absolut inte ska låta honom spela med det här eftersom han riskerar att dö. Jag skulle vilja höra argumenten från USA.

Samma fel som Feher

Peter Rockborn drar liknelser till Miklos Feher. Ungraren spelade med samma hjärtfel som Kamara och avled 2004 mitt under pågående match. 24 år gammal.

– Och Benfica kände till det här, men lät honom ändå spela vilket ledde till ett stort rabalder. Så jag är förvånad. Alla experter säger bestämt att vi avråder honom från spel eftersom det här är de vanligaste tillstånden som leder till plötslig hjärtdöd, säger Rockborn.

Alhaji Kamaras agent, Patrick Mörk, håller dock inte med Peter Rockborn.

– Det är oseriöst och oansvarigt av en ortoped i IFK Norrköping att gå ut med sådana här uttalanden. Två av USA:s ledande kardiologer, hjärtspecialister har undersökt Alhaji och jag tycker att den här personen i Norrköping borde ta reda på vad kardiologerna säger innan han uttalar sig, säger Mörk till Sportbladet.

Kamara väntas presenteras av DC United i dag eller i morgon.

ARTIKELN HANDLAR OM