Släpper spelare för landslagsuppdrag

FOTBOLL

IFK:s mittfältare missar matchen mot Djurgården

Foto: Martin Smedberg Dalence missar matchen mot Djurgården på lördag.

GÖTEBORG. Martin Smedberg Dalence missar matchen mot Djurgården på lördag.

IFK Göteborg har gått med på önskemålet från bolivianska landslagsledningen om att släppa mittfältaren tidigare.

– För Martins skull. Hade vi haft tävlingsmatch hade det inte varit en fråga, säger tränaren Jörgen Lennartsson.

När IFK Göteborg på torsdagen tränade på gräs på Ullevi var inte Martin Smedberg Dalence med. Mittfältaren satt på ett flyg till Sydamerika. Bolivias landslag har kallat.

Sett till reglerna hade IFK Göteborg kunnat behålla sin spelare över helgen, laget spelar mot Djurgården på lördag i en träningsmatch, eftersom Fifas officiella landslagsdatum startar på måndag. Men IFK Göteborg har gått med på önskemålet att släppa Martin Smedberg Dalence och därmed en vass inläggsfot tidigare.

– Fifa-datumet börjar på måndag, men Bolivas landslag innehåller nästa bara inhemska landslagsspelare. Det innebär att de börjar tidigare än de officiella datumen. Det är inte första diskussionen vi haft med dom om det. I detta fallet har vi en träningsmatch mot Djurgården och de spelar en VM-kvalmatch mot Columbia, säger Jörgen Lennartsson och påpekar:

– För Martins skull gick vi med på att han fick åka i dag för att kunna konkurrera om en plats i startelvan.

Äntligen på gräs

IFK Göteborg kommer även att sakna skadade Mattias Bjärsmyr, Adam Johansson och Tom Pettersson på lördag. Möjligen kan Sabah Lawson bara med trots att han precis som de övriga tre inte deltog i den kollektiva träningen under torsdagen.

Träningen på gräs var ett välkommet inslag för spelarna.

– Äntligen, det här är fotboll på riktigt, säger mittfältaren Jakob Ankersen.

IFK ska nu anpassa sitt spel till naturgräs.

– Det är en viktig del inför seriestarten att vi får förbereda oss på naturgräs. Vi har mest naturgräsmatcher det första i allsvenskan. Det är en rätt stor förändring i vissa delar av spelet, säger tränaren Jörgen Lennartsson.

Vad vill du få ut i matchen mot Djurgården?

– Att vi kan överföra det spelet vi haft på konstgräset till naturgräs. Så mycket som möjligt. Att vi har det passningsspelet. Att vårt anfallsspel fungerar lika bra på naturgräs, säger Jörgen Lennartsson.

ARTIKELN HANDLAR OM