Publicerad:
Uppdaterad:

”Det finns bara en Emil Forsberg”

Av: Fredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sportbladet träffade en av Sveriges hetaste fotbollsspelare i tyska Leipzig

1 av 3 | Foto: BILDBYRÅN
Emil Forsberg gör succé i RB Leipzig och har blivit belönad med ett nytt kontrakt.

Leipzig. Han rankas som nummer ett i ligan.

För svenska folket presenterade han sig på allvar i landslaget i playoff-matcherna mot Danmark.

Sportbladet åkte ner till Leipzig för att träffa spelaren som är större i Tyskland än i Sverige.

– Haha! Men det finns bara en Emil Forsberg, säger han.

I januari 2015 skrev Emil Forsberg på för RB Leipzig i en omskriven affär där prislappen hamnade på nästan 35 miljoner kronor.

Men det var inte prislappen som gav reaktioner. Det var klubbvalet.

Hur kunde han ge upp Champions League för spel i andraligan i Tyskland? Hur kunde han skriva på för RB Leipzig - klubben som andra klubbar protesterar mot i Tyskland?

Många hade åsikter om flytten.

När jag träffar Emil Forsberg på RB Leipzigs toppmoderna träningsanläggning finns det inte en tillstymmelse till ånger.

Tvärtom.

– Det är skönt att komma hit varje dag. Det här är en av de bästa träningsanläggningarna i världen. Vill man bli en bättre fotbollsspelare så finns alla förutsättningar här, de vill utveckla spelare, säger Emil Forsberg.

Får 30-35 miljoner om året

Förra veckan blev RB Leipzigs bäst betalde spelare ännu bättre betald. Emil Forsberg skrev på ett femårskontrakt.

–  Jag är självklart nöjd med avtalet och att det har blivit bra för alla parter.

Enligt uppgifter till Sportbladet får du en årslön på cirka 30-35 miljoner kronor. Kommentar...?

– Jag vill helst inte kommentera några summor.

Du är nöjd i alla fall?

– Ja, det är jag.

Men vi backar bandet.

Vi spolar tillbaka till när han precis hade skrivit på för RB Leipzig.

– Det var jättemånga som höjde på ögonbrynen. Det var nog många av mina närmaste vänner som tänkte så med. Jag hade spelat i Champions League och kommit med i landslaget. Helt plötsligt väljer jag en andraliga i Tyskland. En andraliga för folk är dåligt, det är bara för att det låter dåligt. Många undrade hur han (agenten Hasan Cetinkaya) kunde ta mig hit – och hur jag kunde välja att gå hit. Men flytten har blivit en jackpott för mig. Sedan tiden i Sundsvall har min agent haft en karriärsplan för mig och den litar jag fullt ut på, säger Forsberg.

– Det är många som har hatat mot mig för att jag gick hit, att jag sålde min själ för konceptet Red Bull. Det finns folk som hatar alla i den här klubben. Det finns ingen tradition i klubben och det är det som folk hakar upp sig på, att man skapar en klubb av pengar och saknar tradition. Man har pengar att köpa bättre spelare och tränare än andra lag. Vill man nå framgång så är det så det funkar i den moderna fotbollen. Det är inte för inte som PSG har den framgången som de har nu. De har kunnat värva fantastiska spelare.

– Det finns klubbar som har fantastisk traditioner, det är bara att buga för dem. Vi vill skapa ny tradition och historia, vi vill bli de bästa i världen.

Funderade du själv mycket innan du skrev på?

– Jag visste inte så mycket om projektet egentligen, men jag pratade med min agent om det. Sedan ringde Ralf (Rangnick) och på ett övertygande sätt förklarade han vad han ville och hur de såg på mig. Vart de vill ta mig och vad de vill göra med mig. När man vet att förutsättningarna finns och det finns en kraft i klubben som vill nå dit så var det inte så mycket att tänka på. Ralf visade verkligen att han ville ha mig och trodde på mig. Vill du bli en bättre spelare är det hit du ska komma, och han är duktig på hitta bra fotbollsspelare som är utvecklingsbara. Han är en perfektionist i varenda liten detalj. För en spelare finns det inget bättre än att vara i en klubb som vill bli bäst.

”Att jag svikit fotbollen”

Bryr du dig om buropen på läkarna?

– Om folk tycker att jag är dum i huvudet för att jag valde det här, att jag svikit fotbollen – så får de tycka det. Jag lägger inte så mycket energi på det. Jag trivs med mitt liv, älskar fotboll och får mycket speltid här. Jag får stort förtroende och har blivit en bättre fotbollsspelare.

– Jag har märkt att mer och mer folk har börjat förstå varför jag tog det här steget. De har sett att det har varit bra för mig, det har bara varit positivt.

Det går inte argumentera emot Emil Forsberg på den punkten. Tyska Kicker tar ofta ut honom i veckans lag och tidningen rankar 24-åringen som den bästa spelaren i andraligan. De pratas mycket om honom i hela Tyskland, bland fans och andra klubbar.

Leipzig toppar 2.Bundesliga och är på jakt efter en plats i Tysklands finrum. När Forsberg förlängde sitt kontrakt med klubben blev det en stor nyhet i landets tidningar.

– Det har känts bra, det har gått bra, säger Forsberg.

Ödmjukt, typiskt svenskt. Men tycker du att du är bäst i ligan?

– Haha. Jag är ganska ödmjuk av mig. Självklart tror jag mycket på mig och vet vad jag kan göra när jag är som bäst, och det säger jag med ödmjuk ton.

Det snackas mer om dig i Tyskland än i Sverige. Vad säger du om alla hyllningar i Tyskland?

– Ja, det blir inte samma nyhetsflöde i Sverige. I Tyskland är intressant gigantiskt, det är helt otroligt. Gör man det bra så syns man. I Sverige läser man ”Emil Forsberg spelade 90 minuter igen”. Det blir inte så mycket annat. Det är annat här i Tyskland och det är ju egentligen inget konstigt.

– Jag lägger inte så mycket energi på skriverier. Jag höjs mer av vad Ralf säger. I tidningarna kan man vara sämst ena dagen, bäst andra dagen. Det är så det funkar. Det har jag lärt mig. När jag var yngre så läste jag mer i tidningar och tog åt mig mycket.

Vill ha fler Forsberg

Jag frågade sportchefen Ralf Rangnick om han kan tänka sig sälja dig. Men han sa nej, och svarade i stället att han vill ha fler Emil Forsberg.

– Haha! Men det finns bara en Emil Forsberg. Det är klart att det är positivt, det tyder på att jag har gjort saker bra. Som sagt går det bara att få en, men det finns andra duktiga spelare man kan hitta därute.

– Jag har svårt för sådant här, känna ”wow”.

…som sagt, du är för typiskt svensk.

– Ja, så är det. Det är klart att det är kul att han säger så, det betyder att jag är en bra spelare och han vill ha fler som mig. Men vad mer ska jag säga? Det är kul!

De svenska supportrarna fick se smakprov av Forsbergs utveckling när Sverige besegrade Danmark i playoff. Han gjorde mål och ordnade straff på Friends Arena. På Parken var han också inblandad i målen.

– I matcherna mot Danmark visade vi vår taktiska skicklighet, både defensivt och offensivt. Och danskarna är inte dåliga.

Du sa ”Vi kan vinna allt” efter vinsterna mot Danmark…

– Ja, haha. Men vem var det som sa ”ingenting är omöjligt”, haha. Det är klart det är tufft. Det är inte så att jag går in och säger ”titta på oss, vi ska vinna allt”.

– Jag vill bara hjälpa Sverige, jag vill spela bra. Man kände en otrolig glädje när vi gick till EM, det är bland de största man har varit med om. Jag har själv stått och hejat på Sverige. Jag kom ihåg när de hämtade upp 0-4 till 4-4, jag var helt galen hemma! Och att själv får vara med och påverka är fantastiskt stort. Det är klart jag tänker göra ett bra EM om jag blir uttagen.

Han har daglig kontakt med Leif ”lill-Foppa” Forsberg. De pratar fotboll, men pappa kommer inte med så mycket kritik. Det är flickvännen Shanga som är den största kritiken.

”Hon kan vara väldigt hård”

– Ja, fan. Hon kan vara väldigt hård, haha. Det är roligt och bra för mig. Hon är hård men rättvis, när det gäller allt.

Emil Forsberg och Shanga Hussain är ett fotbollspar. Båda har spelat fotboll sedan de var små. Shanga, som har gjort nio landskamper för Sverige, spelar idag för klubben FFV Leipzig.

– Vi kan bara ta det lugnt en lördag och bara se på fotboll. Det blir mycket fotboll, hon älskar ju också fotboll. Hon spelar själv och är väldigt duktig, så vi är väldigt inne i det. Varje dag är det tugg om det. Hon kan komma hem och vara arg för att hon gjort en dålig träning, eller vara glad för att det har gått bra. Vi känner varandra väl, vi har känt varandra i elva år nästan, vi träffades i skolan. Vi har varit tillsammans i sju år.

Hon analyserar dig hela tiden?

– Det är bra, jag gillar det med henne. Jag ger henne kritik också, det funkar ”both ways”.

I fjol var Emil Forsberg hemma i Sundsvall och dök upp på några vänners pizzeria. Det blev ett gäng pizzor i samband med besöket.

– Jag ska gifta mig i sommar, så det var en del av svensexan.

Hur friade du?

– Det håller jag hemligt.

Det blev lyckat i alla fall.

– Det var lyckat, i och med att hon sa ja, haha. Det var nu i Leipzig för ett år sedan i februari. Men hur håller jag hemligt. Jag ska gifta mig i sommar, efter EM. Så det är min stora höjdpunkt i sommar. Men det är många fina saker då.

”Oj...arbetslös, tror jag”

Lyon, Valencia och Liverpool. Det är bara några av klubbarna som jagade honom i januari.

– Det är storklubbar vi pratar om, det är klart att det är roligt att höra om det. Det har gått bra, det finns intresse. Samtidigt, vad den här klubben kommer att bli om tre år…det finns inget stopp. Den vill verkligen bli bäst. Jag vill vara med på den resan.

Vad hade du gjort om du inte spelat fotboll eller någon annan sport?

– Oj…arbetslös, tror jag. Eller så hade jag jobbat med farsan på brandkåren. Jag var inte bra i skolan.

Varför inte?

– Jag kom upp ganska tidigt i ”Giffarnas” A-lag när jag var 17 år och då var det bara fotboll. Det blev så, jag sket fullständigt i skolan och bara körde fotboll. Tyvärr. Det är inte bra. Kids, stay in school! Så ska man göra. Men det är svårt när man får en sådan chans, då vill man ta den. Jag la all min fokus på fotbollen.

– Jag hade oändligt många frånvarotimmar, rektorn jagade mig många gånger. Men jag gjorde ett val, och det var fotbollen.

Om du får välja. Vilken person skulle du vilja vara för en dag?

– Svår fråga. Jag vet inte. Jag är ganska nöjd med mig själv.

Haha. Det låter inte så ödmjukt…?

– Jag är ödmjuk. Men jag är nöjd med tillvaron, fotbollen och mina nära och kära.

Något du inte klarar dig utan i livet?

– Mobilen. Vad gör man inte med den? Det är där man har kontakt med alla.

Någon du inte klarar dig utan?

– Min flickvän.

Mini-Foppa eller Foppa?

– Det finns bara en Foppa, och det är Emil Forsberg, haha. Nej, det är Peter. Han är den största hockeyspelaren genom tiderna, enligt mig.

Du får bli "Super-Foppa" under EM?

– Haha. Varför inte?

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad: