Allsvenskan i fotboll 2016

”Jag blir alltid jämförd med Goitom”

Av: 

Per Bohman

FOTBOLL

16-årige Alexander Isak har tagit AIK med storm

Den 31-årige stjärnan lämnade AIK.
Men i klubben finns en 15 år yngre kopia.
Möt Alexander Isak – den nye Henok Goitom.
– Jag blir alltid jämförd med honom, säger 16-åringen.

Jesper, som går i åttan, praoar på Sportbladets redaktion. Han följer med mig ut till AIK:s träningsanläggning, Karlberg, för att intervjua Alexander Isak. Det är först då, när vi alla tre tillsammans släntrar in i klubbstugans matsal, som jag på riktigt inser hur ung anfallaren är.

Isak är 16 år gammal, väger bara 70 kilo men är drygt 190 centimeter lång. Och alltså bara två år äldre än min 14-årige kollega Jesper.

– Jag måste äta mer och få mer styrka. Det kanske kommer lite mer muskler med åldern. Jag är ju inte så gammal än.

Han är ju inte det. I skarven mellan sommar och höst fick han för första gången, blott 15 år gammal, komma upp och träna med de ärrade proffsen i seniortruppen.

"Inte ovanligt i AIK"

Det är ovanligt att en så ung spelare får göra det?

Först är det som att tonåringen inte riktigt förstår frågan. Sen avfärdar han, helt rimligt, mitt påstående.

– Men det är ju inte ovanligt. Inte i AIK i alla fall.

Isak räknar upp ett gäng andra talanger födda 1999 – bland annat amerikanske ungdomslandslagsmannen Nebiyou Perry – och menar att det i AIK är naturligt att ge tonåringar chansen.

Och empirin ger honom rätt: Anton Salétros, Christos Gravius, Noah Sonko Sundberg, Sam Lundholm och Robin Quaison är exempel på egna produkter som fått rikligt med speltid i A-laget.

– Varför unga talanger får spela i AIK? Först och främst vill unga talanger komma till AIK. Vi får liksom in bra spelare från början, för de vet att man får chansen i AIK. Att så många lyckas är väl facit på att den dagliga verksamheten fungerar. Att vi utbildas på rätt sätt. Det är grymt, säger Isak.

Sofistikerad roll på planen

Han är eftertänksam. Funderar länge på frågorna och hamnar aldrig i den tonårsflamsiga jargong som är så vanlig bland självförtroendehöga supertalanger.

16-åringen är uppvuxen i närområdet (Ulriksdal), läser ekonomi (första året) på Solna gymnasium och har aldrig tillhört någon annan förening. Under försäsongen har han fått – förtjänat! – en ansenlig mängd speltid. I genrepet mot Inter Åbo tackade Isak för förtroendet och skickade påpassligt in segermålet. Det ändå inte målskyttet som är mest utmärkande, snarare sättet tränaren Andreas Alm använder honom. Som är mer sofistikerat än den "ut och kör"-roll som unga spelare ofta får finna sig i.

– Han vill att jag ska vara med och bygga upp anfallen. Att jag är någon som man kan spela upp bollen på fötterna och fördela vidare – och sen kan anfallskollegan ta löpningarna och duellerna.

"Vore fett att gå ut på Friends"

Om Alm var nöjd med Isaks insats mot Inter Åbo?

Att han direkt efter matchen trumpetade ut att Alexander Isak var "högaktuell för en startplats i premiären mot Sundsvall" säger väl det mesta.

Men med tanke på att stjärnan Carlos Strandberg lånats in i sista stund – samt att Eero Markkanen och Denni Avdic gått för fullt under träningsveckan – är den där startplatsen inte riktigt lika sannolik längre. I sista stund konkurrerades Isak ut ur matchtruppen.

Men chansen till speltid längre fram under våren, den finns alltjämt där.

– Det skulle vara så stort för mig att få göra debut. Jag är aktuell, och det är bra. Att få gå ut på Friends... det vore fett.

Vad har du för anfallsförebilder?

– Man ser upp till Zlatan. Och så Henok Goitom, såklart.

Likt den 15 år äldre Goitom har Isak eritreanskt påbrå. Deras pappor känner varandra väl och Getafespelaren har vid upprepade tillfällen hyllat 16-åringen på sociala medier, och även gett honom råd på träningsplanen. De liknar varandra i spelstilen, för Isak är likt Goitom ingen enkelspårig anfallare.

– Det är många som jämför oss. Det är ett hårt jobb innan jag blir så bra. Att få beröm från Henok är stort och jag lär mig mycket av honom. Vi är landsmän och stöttar varandra.

"Vill helst spela i AIK"

I mars sköt Isak Sverige till U17-EM. Det är flera i hans kull som återfinns i välrenommerade Premier League-akademier, och agenten Patrick Mörk har berättat att utländska klubbar är intresserade av AIK:s supertalang.

– Det är intresse från England, och någon klubb i Italien. Klart att det är kul.

Kan du också – likt landslagskollegorna – lockas av det?

– Absolut. Det är storklubbar, och bra förutsättningar. Det beror också vad den klubben har för plan. För det kan vara lockande att se spelare som får chansen i A-laget här i Sverige.

Vad vill du helst?

– Jag vill helst spela i AIK. Så är läget just nu: men man kan inte bara bestämma att det ska bli så. Jag skulle helst av allt vilja spela i AIK, men vad som helst kan hända.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Stryktipset nu på lördag där en Jackpot på ca 20 miljoner står på spel!

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Får inte möta AIK: ”Vore inte rättvist”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll 2016

Henok Goitom

AIK

Alexander Isak

Allsvenskan i fotboll

AIK Fotboll