Här går Dif till attack

FOTBOLL

Ibrahim Ba provspelar på Bosön - med Andrij Sjevtjenkos stöd

Foto: på G Ibrahim Ba anlände till Sverige och möttes på flygplatsen av Pelle Kotschack och Bo Andersson från Djurgården.

Ibrahim Ba fick bästa tänkbara stöd på provspelet i Sverige.

Andrij Sjevtjenko skickade ett lycka till-sms inför Bas första träning i går.

De båda är mycket nära vänner och Sjevtjenko har uppmuntrat Ba att testa Sverige.

- Jag vill ha ett äventyr och en nystart på karriären. Det kan jag få i Djurgården, säger Ba till Sportbladet.

Foto: Ba har precis anlänt till Sverige och börjar direkt läsa Sportbladet.

13.35 i går anlände Ryan Air-flighten på Skavsta flygplats.

Förutom en rad turister och affärsmän fanns en mycket namnkunnig fotbollsspelare med på flygplanet.

"Sverige är trevligt"

Ibrahim Ba, 31, tidigare i Milan och franska landslaget, ska provträna med Djurgården och han är med stor säkerhet en av de mest meriterade fotbollsspelarna som någonsin provtränat för en allsvensk klubb.

Han är trevlig, artig och harmonisk. Något man kanske inte skulle kunna tro eftersom fotbollskarriären fått sig en rad smällar på slutet.

Vad vet du om Sverige?

- Det är ett trevligt land med bra väder. Jag har inget emot kallt väder faktiskt. Och för den delen är det kallt överallt i Europa nu. Väder stör mig inte. Jag vill ha ett bra liv och spela fotboll.

Känner du till svensk fotboll?

- Javisst. Ni har ett bra landslag som går bra i de stora turneringarna. Sedan finns det många svenska profiler. Alla känner till Ibrahimovic. Jag minns även Tomas Brolin. Martin Dahlin. De spelare jag känner lite bättre är Andreas Andersson och Jesper Blomqvist. Det ska bli kul att träffa Blomqvist igen här i Stockholm.

Vilka andra klubbar har du erbjudande från?

- Det finns några intressenter. Bland annat en klubb i högsta ligan i Portugal och en i andradivisionen i Spanien. Sedan ringde Donadoni i Livorno i går.

Sugen på äventyr

- Men när Djurgården hörde av sig blev jag intresserad. Djurgården har ett gott rykte i Europa och de har vunnit flera mästerskap senaste åren. Jag tror att jag kan få ett bra liv i Sverige. Jag gillar när det är tyst och lugnt och det är det i Sverige. Sedan är jag sugen på ett äventyr.

När tog Dif kontakt med dig?

- Förra veckan. De frågade om jag vill provspela med dem. Jag tackade ja till provspelningen för att jag tror att jag kan tillföra något till laget.

Hur bra är du nu?

- Det kommer ni få se när jag tränar. Jag är mycket hungrig fortfarande och jag kan fortfarande spela fotboll. Jag gör nog ingen besviken. Jag känner mig bättre än på flera år. Jag gjorde nio mål på åtta matcher med reservlaget i Turkiet bland annat.

Fick inte lön i Turkiet

Ba har några tunga säsonger bakom sig. Senast tillhörde han ett turkiskt lag, Caykur Rizespor. Men den klubben lämnade han 22 december 2004.

Vad hände i det turkiska laget?

- Det var problem med pengar och mitt jobb är att spela fotboll. Men är det strul och spelarna inte får ut pengar kan jag inte vara kvar. Sedan gjorde jag bra ifrån mig i B-laget, men trots det fick jag knappt några chanser i A-laget. Coachen ville nog inte ha utlänningar i laget.

Hur stor är chansen att du skriver kontrakt med Djurgården?

- Vi får se vad som händer. Först ska jag träna med Djurgården och det ska bli kul. Är Djurgården tillfredsställda med mig och jag trivs kommer min agent och Djurgården prata om framtiden. Väljer jag med mitt huvud blir det Djurgården, men väljer jag med mitt hjärta stannar jag i Italien. Jag tror det skulle vara bra för min karriär med ett rejält miljöombyte.

Såldes för 110 miljoner till Milan 1997

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM