Håkan Mild: Därför lämnar jag Blåvitt

Vill avsluta med två storvärvningar

GÖTEBORG/SOTOGRANDE. Håkan Mild, 42, slutar som sportchef i IFK Göteborg.

Här är hans egen förklaring:

– Till slut behöver det komma in nytt folk. Folk lyssnar inte på samma rockgrupp eller artist hela tiden längre. 

Nu vill Mild avsluta med två blåvita drömvärvningar.

Sent i går kväll avslöjade Göteborgs-Posten att Håkan Mild lämnar posten som sportchef för Sveriges populäraste idrottsklubb (enligt Sifo), IFK Göteborg. Mild ska bland annat börja studera på affärsskolan IHM under våren.

I dag på förmiddagen höll IFK Göteborg presskonferens på Kamratgården där Mild bekräftade att han formellt lämnar sportchefstjänsten 27 mars, men står till förfogande för klubben året ut.

Sportbladet satt ner i en längre personlig intervju med Håkan Mild i samband Blåvitts träningsläger i Spanien för en dryg vecka sedan och redan då gav Mild flera delförklaringar till dagens beslut.

”Behöver nytt folk”

Mild fick då frågan av Sportbladet om han såg sig som sportchef i IFK Göteborg på ett par års sikt:

– Nej.

– Jag har varit sportchef i åtta år redan. Till slut behöver det komma in nytt folk. Någon annan, för att göra det intressantare för den stora massan. Folk lyssnar inte på samma rockgrupp eller artist hela tiden längre, sa Mild.

Vad ska du göra i stället?

– Det vet jag inte. Jag kanske jobbar mer intensivt med något av de företag jag är delägare i (Mild är delägare i en känd glasstillverkare i Göteborg och i en restaurang i hemstaden Trollhättan) eller med något annat inom fotbollen. Jag har lärt mig hur man sköter en fotbollsklubb.

Kan du tänka dig att jobba i en annan roll än som sportchef, som klubbdirektör eller ordförande?

– Ja, det skulle väl inte vara omöjligt med tiden. Jag är mycket stolt över det som jag varit väldigt delaktig i att bygga upp i IFK Göteborg.

”Målet: Europa”

– För åtta år sedan hade klubben 100 000 kronor i eget kapital, nu är det över 20 miljoner kronor. Vi har värvat nya spelare, men sålt spelare för 170 miljoner kronor. Vi har fantastiska faciliteter med nya Kamratgården och vi håller på att bygga upp Änglagården.

– IFK Göteborg är en väldigt mycket stabilare förening i dag. Håller vi fast vid den här linjen kommer vi bli ännu starkare, få bättre ekonomi och möjlighet att vara med högst upp i tabellen år efter år. Vårt mål är att nå framgångar i Europa. Framtiden ser ljus ut, sa Håkan Mild.

Kan du tänka dig en styrelseplats om du får en förfrågan?

– Inte nu, men senare i livet kanske, säger Mild till Sportbladet.

Vill avsluta med storvärvningar

På presskonferensen utvecklade den avgående sportchefen vad han gärna ser som sina avskedspresenter till fans och andra Blåvittintressenter.

Hur skönt hade det varit för dig att slutföra några värvningar innan du slutar?

– Det hade varit väldigt trevligt!

Vilka tänker du på då?

– En spelare som Sebastian Eriksson hade varit jättekul eller Gustav Svensson hade varit jättetrevligt. Spelare som varit här tidigare.

– Det är en av orsakerna till att jag är kvar till 27 mars, för att säkerställa att vi får det optimala vi kan få i spelarväg. Jag kan ha en förhoppning att vi hinner slutföra det med de spelarna, men jag vet inte, säger Mild.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN