– Varit katastrof

avJohan Flinck

FOTBOLL

HIF-spelare om kaoset: Middagar bojkottades Bötessystemet las ned Spelarrådet ett fiasko

”Han måste ha mer pondus”HIF-spelare riktar skarp kritik mot Roar Hansens ledarstil. Men det finns inga krav på tränarens avgång. ”Vi ska ha en utvärdering efter säsongen, vilket vi inte haft under hela året. Vi får hoppas att klubben lyssnar på den”, säger en spelare till Sportbladet.

HELSINGBORG. Turbulensen kring Rachid Bouaouzan hade kunnat undvikas.

Nu vittnar spelare i Sportbladet om hur Roar Hansen började tappa greppet om truppen redan i februari, hur disciplinen gått förlorad och påverkat resultaten.

– Det har varit fritt fram att göra vad fan man vill utan några konsekvenser.

HIF-spelarna fick i går mun-kavle av klubben efter att Rachid Bouaouzan fått sparken.

Ändå väljer spelare att tala ut anonymt för Sportbladet – för att få till en förändring och förbättring i en trupp där disciplinen gått förlorad och till slut påverkat resultaten.

– Det började redan i januari. Men i år har vi spelare hållit tyst jämfört med tidigare år när spelare pratat i media. Nu har det varit fokus på att vara lojala med klubben. Vi har försökt ta det internt men det har inte gått, säger en spelare.

Började redan i vintras

Problemen började, enligt uppgifter till Sportbladet, redan i februari, på lägret i Portugal.

En kväll skulle man ha en lagmiddag, men den bojkottades av fem–sex spelare som i stället gick och åt på en snabbmatsrestaurang.

Givna böter till lagkassan, menade flera spelare.

– Men spelarna vägrade betala så det blev en clinch. Men i stället för att låta truppen sköta det eller beordra spelarna att betala spelade Roar ut nice guy-kortet , tog på sig det inträffade, sa att han inte varit tillräckligt tydlig och bad spelarna att inte göra om det, säger en spelare.

Samtidigt lades bötessystemet, som varit ett av de mest omfattande i allsvenskan, ner.

Ödesdigert, menar en spelarkälla då truppen inte var mogen för det.

– Det har varit fritt fram att göra vad fan man vill utan några konsekvenser och det utnyttjas av vissa spelare, fem-sex stycken. Rachid Bouaouzan var en av de här spelarna som tappade respekten för lagets regler.

”Inte redo för ansvar”

– Hade bötessystemet funnits kvar hade man kunnat sätta stopp för det här för tre-fyra månader sedan, säger en spelare.

Spelarrådet byttes också ut. Veteranerna Mattias Lindström, Christoffer Andersson och Ardian Gashi byttes ut mot Alvaro Santos, Pär Hansson, Walid Atta och Emil Krafth.

– Det här spelarrådet har varit en katastrof. Tränarna tyckte att de äldre spelarna tagit för stor plats och att de yngre skulle få utvecklas. En fin tanke men du kan inte ge killar ansvar som inte är redo för det.

Är Hansen för snäll?

– Ja, alldeles för snäll. Han måste ställa krav och ha mer pondus. Karl-Gunnar Björklund ska vara ”the bad guy” som man ska bli irriterad på och sedan kommer Roar som ”good guy”. Det kanske funkar i Superettan men inte här.

De disciplinära problemen har till slut påverkat spelet.

– Saknas strukturen, auktoriteten och konsekvenser för när folk inte sköter sig eller gör misstag tar man det med sig in på träning. Därefter tar man det med sig in på match och då påverkar det resultaten.

Men det finns inga krav på Hansens avgång.

– Vi ska ha en utvärdering efter säsongen, vilket vi inte haft under hela året. Vi får hoppas att klubben lyssnar på den, säger en spelarkälla.

SPELARUPPROR, TRÄNARKAOS & ÅTAL FÖR MISSHANDEL – HÄR ÄR TURBULENSEN I HIF DE SENASTE ÅREN

Maj 2011.

Flera spelare sågar tränaren Conny Karlsson, trots att HIF har utvecklats till Sveriges bästa lag under Karlssons ledning. Helsingborgs Dagblad publicerar spelarnas (anonyma) kritik, vilket följs upp av ett krismöte där spelare och ledare talar ut.

Maj 2011.

Rachid Bouaouzan blir utbytt av Conny Karlsson mot Kalmar när Helsingborg leder med 1–0, vilket får holländaren att gå i taket. ”Ibland måste man också gå för att döda matchen, att vinna med 2, 3 eller 4–0. Vi spelar hemma. Det är inte roligt att bli den som offras varje gång. Man känner sig som ett skämt”, sa Bouaouzan.

December 2011.

Förre HIF-stjärnan Alexander Gerndt döms i tingsrätten för misshandel av sin ex-fru. Straffet blir villkorlig dom och 80 000 i dagsböter, samt 6700 kronor i skadestånd. Fotbollsförbundets styrelse stänger av Gerndt från spel i landslaget.

Juni 2012.

Den assisterande tränaren Per-Ola Ljung får oväntat sparken.

En vecka senare säger Conny Karlsson upp sig i protest mot att Ljung fått gå.

Maj 2013.

Walid Atta petas i flera matcher i säsongsinledningen. Flera tidningar skriver om en schism mellan Atta och tränaren Roar Hansen – något som Atta i efterhand vill tona ner.

– Det var ingen schism. Det var en sämre period, det händer alla människor, sa han till HD.

18 september 2013.

Mittbacken Peter Larsson blir så förbannad under ett träningspass att Roar Hansen väljer att skicka hem honom.

– Han var tjurig och jag var tjurig, och jag bestämde att han inte skulle vara kvar. Det var inte mer med det, sa Hansen till Fotbollskanalen.

23 september 2013.

Efter 2–2 mot Syrianska, och tappad kontakt med serieledande MFF, kritiserar Mattias Lindström klubbledningen.

– Klubben gjorde klart väldigt tidigt att de säljer guldet, säger HIF-veteranen.

Sportchefen Jesper Jansson svarar kyligt: ”Vi har inte sålt en enda spelare.”

ARTIKELN HANDLAR OM