Hamrén tvekade att ta över Sverige

Publicerad 2013-10-05

Hamrén: "Största jobb man som svensk fotbollstränare kan ha"

Det var ingen självklarhet att tacka ja till jobbet som förbundskapten, säger Erik Hamrén.

Avgörandet i VM-kvalet kryper allt närmare då Sverige på fredag ställs mot Österrike. Nu avslöjar förbundskapten Erik Hamrén att det kunde ha varit med någon annan vid rodret.

– Var det rätt läge? säger han till Arbetarbladet.

På fredag ställs Sverige mot Österrike på Friends Arena och vid en vinst säkrar man en plats i ett vidare play-off. Förlorar Sverige går Österrike förbi som i sin sista match möter jumbon Färöarna. Längs med sidlinjen har Erik Hamrén styrt Sverige sedan 2009 men det var ingen självklarhet att tacka ja till jobbet säger han nu.

– Förbundskaptensjobbet är förstås det bästa och största jobb man som svensk fotbollstränare kan ha. Ändå funderade jag faktiskt en del innan jag tackade ja, säger han till Arbetarbladet.

– Var det rätt läge? Sista mästerskapet under Lagerbäck blev det ju bara en vinst och i kvalet inför Sydafrika blev vi ju bara trea, samtidigt som flera av de äldre spelarna hade slutat i landslaget eller var på väg att göra det. Sådana som Patrik Andersson och Henrik Larsson. Men samtidigt kom chansen där och då och jag ville pröva på mitt sätt.

Obefogad kritik

Under sin tid som förbundskapten har också Erik Hamrén fått utstå viss kritik. Något han förstår kommer med jobbet men kritiken har inte alla gånger varit befogad enligt honom själv.

– Kritik i medierna hör jobbet till. Men i bland känns det inte riktigt rättvist, som att jag skulle ha plottrat så mycket med laget. Men skador, avstängningar och formsvackor ställer till det, liksom att en del spelare periodvis haft lite speltid i sina klubblag, säger han.

Sverige möter Österrike den 11 oktober innan man avslutar mot Tyskland fyra dagar senare.

Följ ämnen i artikeln