Zlatan Ibrahimovic

Stänger ner Zlatan-parodin

Av: 

Kristopher Karlsson

FOTBOLL

SVT och Dagens Nyheter har lurats

20-årige Jakob Vastamäki har gjort succé på Twitter med sitt parodikonto ”Zlatan Ibrahomovic”.

Men nu är det slut på det roliga – kontot har stängts av.

– Jag är besviken och väldigt ledsen. Jag kan inte säga det säkert, men det naturliga är att det är någon från hans stab som stoppat det.

I söndags hade kontot, som skickar ut humoristiska meddelanden om fotbollsvärlden, över 90 000 följare.

Men när han skulle logga in på kontot och ”förgylla följarnas vardag” i går möttes han av ett tråkigt meddelande från Twitter.

Kontot var avstängt.

– Jag tänkte gå in och sprida lite kärlek och så såg jag det där. Jag blev jätteledsen och har nästintill gråtit. Allt jag byggt upp över nästan två år var borta. Jag har lagt ner tid och själ på det här kontot och nu är det borta. Första känslan var en avsmak mot Twitter. Jag tänker på mina följare som skrattat så många gånger, vem ska få dem att skratta nu? Det känns som att man skrivit en bok och är på sista sidan när allt förstörs, säger Vastamäki till Sportbladet.

Varför tror du att du blivit avstängd?

– Jag kan inte säga säkert att det är det, men det naturliga är att det är någon från hans stab som stoppat det. Jag kan inte anklaga för jag vet inte, men det är det enda naturliga. Jag är besviken och väldigt ledsen. Jag är 20 år, kunde de inte ha tagit Johan Pettersson i Partaj i stället? De måste släcka hela Kanal 5, där har de Partaj och de gör bara parodier.

Dagens Nyheter lurades

Twitters egna regler statuerar att det är förbjudet för användare från att imitera offentliga personer, men man tillåter parodi-konton. Därför är Vastamäki bedrövad och konfunderad.

– Jag var extremt tydlig med att det var ett parodi-konto. Det stod i beskrivningen att jag var ”Sveriges största parodi-konto". Majoriteten av alla som ser kontot vet att det rör sig om parodi.

Svenska mediehus har två gånger citerat kontot av misstag som den riktiga Zlatan.

Första gången var det Dagens Nyheter, som i september 2012, publicerade citatet:

– Ronaldo kommer aldrig att spela i PSG. Det tillverkas inte så mycket hårspray i Frankrike som han kräver.

Det var en publicering som först skrämde Vastamäki.

– Jag var ganska färsk då och hade bara 10 000 följare. Jag blev rädd och tänkte ”vad har jag ställt till med?”. Men i efterhand kändes det som att de får skylla sig själva. Jag har bara gjort det här för mina följare, jag har inte velat lura någon.

”Tror Zlatan förstår humorn”

I december i fjol var det sedan dags för SVT att felaktigt citera kontot med orden:

– Om Fifa inte ger mig guldbollen får jag nog prata med jultomten.

Då blev Vastamäki i stället förvånad.

– Efter att det hände med DN tänkte jag ”nu kan inte ske igen i varje fall”. Men så hände det igen. Det är så det fungerar i den här snabba nya världen.

Vad tror du att Zlatan tycker om kontot?

– Jag tror inte att Zlatan sett kontot, han har en del annat att stå i. Men jag tror att han på något sätt förstår humorn i det. Det är mer en hyllning, och det är därför det blivit så populärt. Zlatan har inte alltid haft ett gott öga för journalister och eftersom jag ställt till det för dem kan han nog uppskatta det. Jag hoppas att han bjuder mig och mina följare till en match som gengäld.

Vad ska du göra härnäst?

– Jag har mejlat Twitter på att få reda på varför jag blivit avstängd. Nu vill jag också ha mina följares stöd och vill vädja till dem att använda hashtaggen #FreeZlatanIbrahomovic. Sedan kanske jag söker jobb med Melodifestivalen, det verkar som att de skulle behöva min hjälp med lite komiska inslag.

Mika Lepistö, Zlatans varumärkeschef, förnekar inblandning i att kontot stängts ner.

– Jag har inte haft något med det här att göra, säger Lepistö till Expressen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Zlatan Ibrahimovic