Bergström: När AIK är ur balans kommer vi ta chansen

Djurgården vet var AIK är farligast.

Och har taktiken klar för hur de ska vända styrkan till motståndarnas akilleshäl.

– När de är ur balans kommer vi att ta chansen, säger Emil Bergström.

Emil Bergström.
Emil Bergström.

AIK var offensiva i sin senaste match mot Örebro. Med boll flyttade de fram fem spelare i höjd med motståndarnas backlinje. Ofta gick bollarna ut på yttrarna som letade bollar mot straffområdet.

Djurgården har synat den detaljen noga. I måndags såg spelarna videoklipp på derbymotståndaren, och mittbacken Emil Bergström identifierade AIK:s värsta vapen.

”Fel position”

– De spelar ofta med yttrarna på fel position, med vänsterfoten på högerkanten och tvärtom. De spelar bollen dit och trycker upp mycket folk i boxen. Där blir det ett jävla tryck, säger han.

Bergström säger att AIK överbelastar, alltså flyttar fram många spelare, på vissa ytor för att få fast bollen där. Som försvarare förväntar han sig en hård, fysisk utmaning, men tror också att Djurgården ska kunna dra nytta av AIK:s framflyttningar.

”Trycker upp mycket”

– Det finns möjlighet att utnyttja det, vad jag sett på bilderna jag har fått visade för mig, säger han.

Är det bäst att vinna ­bollen ute på kanterna, av deras yttrar, för att få kontringar?

– Ja, på alla bilder jag har sett vill de få ut bollen där. När de trycker upp mycket folk har man störst chans att kontra. Det är svårare att spela mot ett samlat försvar.

Hur ska ni vara kreativa när ni har bollen?

– Vi spelar rakare när Pelle Olsson har kommit in. Vi ska försöka få upp bollen hos våra forwards och låsa fast den där. Sedan kan vi spela ut bollen och hoppas på inspel.

”Inget bra spel”

Kommer det lyckas under ett derby?

– Jag hoppas det. Men de derbyn jag har spelat har varit tajta matcher. Det har varit krig och inte särskilt bra spel, säger Bergström.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN