Fotboll

Japan och Brasilien i fotbolls-EM 2020?

avGabriel Henning

Uefa vill bjuda in lag från andra kontinenter

Ansedda tidningen Independent skriver att Uefa planerar att kraftigt förändra fotbolls-EM. Beslutet skulle öppna för lag utanför Europa att delta i EM.

– Varför skulle inte Europa kunna göra det? citeras en rådgivare nära Uefas president.

Nyheten i Independent har väckt stor uppståndelse världen över.

Beslut om att utöka antalet deltagande länder i mästerskapet har redan tagits då det från EM 2016 kommer att vara 24 i stället för 16 länder som deltar. En annan förändring från och med 2020 är att turneringen kommer att avgöras i 13 olika länder. Ett beslut som har mött stark kritik från bland annat Fifas president, Sepp Blatter.

Nu skriver den brittiska tidningen – Independent – att Uefa planerar ännu en förändring av turneringen. Tidningen citerar en rådgivare nära Uefa:s president – Michel Platini – som hävdar att de vill bjuda in länder utanför Europa att delta i framtida EM.

Ett sådant beslut skulle enligt rådgivaren inte vara någon omöjlighet och det är redan något som görs i andra internationella turneringar.

– Sydamerika har gjort det i decennium, bjudit in lag utanför den egna kontinenten att delta i Copa America. Så varför skulle inte Europa kunna göra det?

Möjlighet från och med 2020

En sådan förändring av EM skulle göra att mästerskapet blir allt mer likt VM. En turnering som anordnas av det internationella fotbollsförbundet Fifa. Trots att det är två år mellan mästerskapen ska personer inom Uefa vara medvetna om att Fifa kommer se det "nya" EM som ett stort hot.

Att dessa planer spekuleras öppet om inom Uefa menar Independent ska visa på en spricka mellan Uefa och Fifas president. En konflikt som ska ha sin grund i att Fifa vill minska Europas inflytande.

– Många inom Fifa talar om att förminska Europas makt genom att minska antalet europeiska länder i VM och också vår representation i Fifas exekutiva kommittée, säger tidningens källa.

Planerna ska fortfarande vara i sin linda men skulle förslaget bli verklighet kan alltså länder som Brasilien, Argentina, Mexiko, eller varför inte Japan?, delta i EM från och med 2020.