”Den känns mer rättvis”

FOTBOLL

VM-bollen får toppbetyg – av hela panelen

Foto: AIK:s Anton Salétros.,

Glöm badbollen.

Den nya VM-bollen ska få lika hög fart som föregångarna – utan att fladdra.

Och Sportbladets testpanel ger högsta betyg till ”Brazucan”.

– Den känns rättvis, säger AIK:s målvakts­tränare Lee Baxter.

Nu är den här, VM 2014-bollen.

Modellen som Messi, Ronaldo och de andra ska spela med i sommar heter Brazuca och har tagits fram av Adidas, som tillverkat samtliga VM-bollar sedan 1970.

Den färglada, snirkliga designen är inspirerad av den brasilianska flaggan och ”det traditionella wish band som bringar lycka för folket”, enligt skoföretaget.

Egenskaperna då?

Jo, bollen ska gå snabbt, lika snabbt som före­gångarna. Men den stora nyheten är att ”badbolls­effekten”, målvakternas mardröm, ska minska avsevärt.

Bollbanan ska vara betydligt jämnare.

– För första gången någonsin har vi skapat en boll med endast sex paneler, vilket gör den mer symmetrisk och ger en stabil och pålitlig luftbana som följd. Den har också en ny ytstruktur för ökad bollkontroll i hög fart, säger Filip Göransson, PR-chef på Adidas.

”Passar målvakter”

Så hur fungerar det i teorin?

Sportbladet fick chansen att testa bollarna tillsammans med en kvartett AIK:are, mittfältarna Nabil Bahoui, Robin Quaison, Anton Salétros och målvaktstränaren Lee Baxter.

På ett isande kallt Karlberg, AIK:s träningsanläggning, trixade, sköt och passade spelarna på det frusna underlaget.

Trots usla förutsättningar blir betyget det högsta möjliga.

– Den fladdrar inte som de tidigare bollarna, framförallt Jabulanin (VM-bollen 2010). Nu var det inte skarpt läge, det var hårt och halt för grabbarna, men jag gillade bollen. Den är lite mer räfflad, man får kontakt och grepp. Den passar oss målvakter. Den känns mer rättvis, säger Lee Baxter.

Nabil Bahoui är lika positiv.

– Ett tag, med de andra bollarna, fick man helt sjuka riktningar när man sköt. Då hade de flesta Cristiano-skottet (vristträff med kraftigt dyk) utan att ha det på riktigt om du förstår vad jag menar. Det var bollen som gjorde det. Nu får du fixa det själv.

”Tappar inte fart”

Blir det fler frisparksmål i VM än vanligt?

– Mycket möjligt. Bollen är lite mer old school men tappar inte fart. Vill du skjuta 20 meter så skjuter du 20 meter.

AIK:arna om VM-bollen

✓ Målvaktens betyg ➕➕➕➕➕

Lee Baxter, 37, målvaktstränare AIK

– Som målvakt tänker man mycket på hur bollarna rör sig. Vissa fladdrar mycket i lyften och då är det hopplöst. Den här känns stabil och greppet är bra.

✓ Skottspecialistens betyg ➕➕➕➕ (Nabil ger bollen 4,5 plus)

Nabil Bahoui, 22, mittfältare AIK

– Nu spelade vi på en stenhård plan så man fick ingen bra kontakt med bollen. Men den är riktigt grym. Hade vi spelat på nytt gräs på Friends hade den fått en femma.

ARTIKELN HANDLAR OM