”Allting är borta – så himla orättvist”

Arsenal-ikonen: ”Varför gör de så här mot mig?”

avAndreas Käck

FOTBOLL

Nwankwo Kanu, 42, var en del av Arsenals succélag 2003/04 och lagkapten i Nigerias landslag.

Nu har alla hans priser försvunnit spårlöst.

– Det är så himla orättvist, säger han.

Den före detta stjärnanfallaren befinner sig i en rättslig tvist med nigerianska myndigheter gällande ett hotellkomplex han äger i storstaden Lagos. Den 31 januari ska han upp i rätten igen och fram till dess får ingen vistas i byggnaden, enligt ett skriftligt avtal som Kanu och myndigheterna ingått i.

Han trodde därför att allt skulle vara frid och fröjd till dess.

Men icke.

”Började gråta”

Under en vistelse i London blev 42-åringen informerad om att ”okända personer” gjort ett tillslag mot hotellet och beslagtagit allt – även de pokaler, medaljer och andra utmärkelser som Kanu förvarat i byggnaden.

– Ja, det är sant. De har tagit allting. Kanu blev helt knäckt när han fick nys om detta. Han började till och med gråta, berättade den före detta Arsenalstjärnans nära vän, Shina Philips, för Premium Times.

Foto: Craig Prentis / Getty Images Europe
Kanu i Arsenal.

”Jag förstår inte...”

Förutom Champions League-, Uefa-cup-, Premier League- och FA-cupmedaljer blev Kanu även av med sin OS-guldmedalj från 1996 samt den OS-fackla han fick äran att bära inför OS i London 2012.

– De bröt sig in på mitt hotell utan rättens tillåtelse och tog allting. Det är så himla orättvist. Varför gör de så här mot mig? Varför blir jag, som gjort allting för vårt land och som har legendarstatus i vårt landslag, behandlad på det här sättet? Jag förstår inte, säger Kanu själv.

Nwankwo Kanu gjorde över 100 matcher för Arsenal mellan 1999 och 2004. Han ingick i det så kallade ”invincibles”-laget som gick obesegrade genom hela säsongen 2003/04.

Under tiden i Ajax vann han den holländska ligan tre gånger – dessutom var han med och vann Champions League.

Han har även vunnit Uefa-cupen med italienska Inter, samt blivit framröstad till Afrikas bäste spelare vid två tillfällen.

ARTIKELN HANDLAR OM