Ägarna AEG står för halva Kennedy-notan

FOTBOLL

”Han får en bra allsvensk lön”

1 av 6 | Foto: ÄNTLIGEN HEMMA Kennedy Bakircioglü är tillbaka i Hammarby och beslutet att återvända delar han upp i tre punkter: Han ska pli pappa och vill bo i Sverige, att Hammarby är ”på gång” samt kärleken från fansen.

Hammarby betalar ”en bra allsvensk lön” och en rejäl sign on-bonus till Kennedy Bakircioglü, men lovar att man har koll på ekonomin.

Nyckeln: att ägarna AEG står för halva notan.

– Vår riskexponering blir väldigt, väldigt liten, säger vd:n Henrik Kindlund.

Förslagen från utlandet var betydligt mer lukrativa. Hade Kennedy Bakircioglü valt klubb efter plånboken så hade det inte blivit Hammarby.

– Det var inte så att jag pressade Hammarby och jämförde med det jag skulle få ute i Europa. Jag vet att jag får fem-sex gånger mer där, så är det bara, säger Bakircioglü.

Men det betyder inte heller att den landslagsmeriterade mittfältaren är gratis – med Hammarby-mått så satsas det stort.

– Han får en bra allsvensk lön, absolut, säger Henrik Kindlund, vd i Hammarby fotboll.

Valde bort bidrag

– Men vår riskexponering blir väldigt, väldigt liten eftersom AEG (Hammarbys delägare) bidrar med lönen. Om vi tar den totala kostnaden så står de för ungefär hälften.

AEG:s insats betydde också att Hammarby valde bort bidrag från sponsorer och privatpersoner – något som tidigare hjälpt till att finansiera stora värvningar.

– Det var många som hörde av sig, men om vi kan göra det här tillsammans med ägarna så är det bättre. Vi har haft väldigt mycket insamlingar tidigare, säger Kindlund.

”Gäller att man krattar”

Förutom att få ekonomin på plats så krävdes det hårt jobb även på andra håll.

– Jag har pratat med Kennedy ändå sedan jag tillträdde som sportchef. Det gäller att man krattar och planterar en idé. Men det är först på slutet som samtalen blivit intensiva, säger sportchefen Gustaf Grauers.

ARTIKELN HANDLAR OM