Vilket drömläge(r)

Här räddas fansens EM-fest – ny campingbas byggs i centrala Kiev

Den svenska EM-festen för fansen som reser till Ukraina är räddad.

En stor campingbas byggs upp på ön Trukhaniv Island – mitt i centrala Kiev. De slutliga klartecknen gavs sent i går kväll.

Anläggningen har plats för 6 500 personer.

Med stor brist på hotellrum och skyhöga priser har en svensk campingbas varit något av en förutsättning för de tusentals blågula supportrar som vill ta sig till Kiev för att se någon eller alla tre svenska gruppmatcherna under EM.

Men förhandlingarna har varit många och långa med ukrainska företag och myndigheter.

– Ukrainska samhället har fått sin frihet, men de har behållit den gamla byråkratin, säger Ingo Söderlund, reseansvarig inom supporterorganisationen Camp Sweden.

Kan klara 10 000

Sent under söndagskvällen blev de sista detaljerna klara.

En stor campinganläggning byggs upp på ön Trukhaniv Island vid floden Dnepr, mitt i centrala Kiev.

– Vi har plats för 6 486 personer i tält och med husvagnar, säger Söderlund. Priserna varierar från 129 till 189 kronor per person och natt.

Och om intresset överstiger tillgången?

– Vi tror att vi ganska enkelt kan utöka anläggningen till att klara av 10 000 personer, säger Ingo Söderlund.

När möjligheten att anmäla intresse för boendet under EM stängdes vid nyår hade Camp Sweden fått in över 7 000 ansökningar.

De blågula fansens EM-bas ska hålla en högre standard än en svensk musikfestival.

– Det blir en toalett per 50 personer, en dusch per 160. På festivaler i Sverige är det ofta en dusch per 500 personer – så vi har det generöst. Det blir gott om vakter och området blir inhägnat. Vi kommer ha en speciell del för barn­familjer.

3,5 km till arenan

På området ska det även finnas storbildsskärmar, scen och en mindre polis- och brandstation samt ett medicinskt center.

En gångbro på 400 meter över Dnepr leder direkt in till Kievs citykärna. Ytterligare 500 meter bort ligger Dynamostadion där svenska landslaget kommer genomföra sina öppna träningar inför, som det nu ser ut, tusentals svenska supportrar.

Till Olympiastadion där Sverige möter Ukraina, England och Frankrike under EM är det cirka 3,5 km.

Nyheten om att supportrarna slutligen fått ett gemensamt boende under EM glädjer inte bara fansen själva utan även landslagsledningen.

– Det är härligt att fansen hittat en bas – och det är underbart att så många vill stötta oss, säger spelaransvarige Marcus Allbäck.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN