Det här övertygar inte, förbundet

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

Laul: Kloka tankar – men det krävs mer förändringar

Fotbollens makthavare har under hösten värkt fram ett antal förslag för att förhindra att allsvenska fotbollsåret 2012 blir lika kaotiskt som 2011.

I dag ska de klubbas vid det så kallade Representantskapsmötet i Solna Stadshus.

Men trots en del kloka tankar övertygar inte förbundets räddningsplan fullt ut.

Mindre rörigt 2012?  Matchen mellan Syrianska och AIK fick avbrytas på grund av en smällare kastades in mot domaren. Det var bara en av flera stökiga matcher. I dag träffas fotbollens makthavare för att besluta om vilka regler som ska gälla nästa säsong.
Foto: Foto: BILDBYRÅN
Mindre rörigt 2012? Matchen mellan Syrianska och AIK fick avbrytas på grund av en smällare kastades in mot domaren. Det var bara en av flera stökiga matcher. I dag träffas fotbollens makthavare för att besluta om vilka regler som ska gälla nästa säsong.

Avbrutna matcher, skrivbordsresultat och omspel. Ändlösa diskussioner om rätt eller fel. Evighetslång väntetid på beslut från diverse nämnder.

Det är för denna röra allsvenskan 2011 främst lär bli ihågkommen – undantaget i guldstaden Helsingborg.

För att undvika samma kaos nästa år har Svenska Fotbollförbundet nu ”lagt ned kraft, tid och resurser”, enligt sin egen hemsida.

Konstigt vore väl annars?

Kan bli långa spelavbrott

Några av förslagen är intressanta och kan innebära steg i rätt riktning.

Den orimligt långa tid – vi pratar om månader i vissa fall – från bestraffningsbar händelse till ett slutgiltigt beslut ska kortas. När Syrianska–AIK avbröts helt 25 april dröjde det till 12 maj innan Disciplinnämnden förkunnade sin dom. Helt avgjort av fotbollens nämnder var ärendet inte förrän ytterligare fyra veckor senare, 7 juli, då Besvärsnämnden avslog AIK:s överklagan. Faktum är att det dröjde till 1 september innan högsta instans, Riksidrottsnämnden (Rin), gått på samma linje. Genom mer personal på SvFF:s kansli ska handläggningstiderna kortas ”väsentligt”, enligt generalsekreteraren Mikael Santoft som dock inte kan precisera mer än så.

Tanken är åtminstone god.

En annan föreslagen nyhet är att avbrutna matcher som spelas om vid annat tillfälle ska återupptas från vad matchklockan stod på och aktuellt resultat (exempelvis 34:e minuten och 2–1). En fullt logisk förändring, tidigare regler var 0–0 och 90 nya minuter oavsett vilket.

Det på förhand mest omskrivna förslaget handlar om att matcher inte ska avbrytas helt vid ordningsstörningar ”utan att alla möjligheter att fullfölja matchen uttömts”. Avbrotten, som tidigare var tidsbestämda, får nu vara i princip hur långa som helst. Möjligheten att tömma vissa läktarsektioner eller utrymma hela arenan för att sedan spela vidare väntas föras in i regelverket.

Får inget tydligt svar

Det innebär i praktiken att en match som börjar 19.00 och blir avbruten en kvart från slutet kan återupptas när arenan är tom på folk framåt midnatt. Det är möjligen en bättre lösning än nuvarande system men särskilt mycket mindre kaotiskt lär det inte upplevas.

När det gäller bengaler och bangers (en slags tonårssmällare som vissa kids slänger omkring sig mot bättre vetande) markerar SvFF skarpt mot dessa och ingen förändring vad gäller bruket är aktuellt. Domaren kan fortfarande ta lagen av planen om det eldas och smäller men exakt i vilka lägen domaren ska göra det går inte att få ett tydligt svar på.

Jag förstår att fotbollens företrädare inte kan uppmuntra bengaler eftersom bengalbränning utan tillstånd från brandmyndigheten är ett lagbrott men ge då föreningarna/supporterorganisationerna möjlighet att ansöka till myndigheterna om tillstånd, bötfäll i de fall det brinner utan tillstånd men bryt bara matcher där röken uppenbart påverkar sikten på planen.

Till sist föreslås att Disciplinnämnden i sina bestraffningsbeslut särskilt ska beakta om klubbarna vidtagit alla åtgärder för att upprätthålla ordning före, under och efter eventuella ordningsbrott. I klartext: bestraffa inte föreningar som gjort allt i sin makt för att förhindra eländet. Men om den nya formuleringen verkligen innebär en skillnad i praktiken återstår att se. Jag är inte säker på det.

Slutsatsen är lika väntad som självklar: så länge någon väljer att ställa till jävelskap kommer det skapa stora problem för både allsvenskan och enskilda klubbar.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN