WAGNER: Största Blåvittfrågan: Hur länge stannar viktige Mix?

avMichael Wagner

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYR N
Amin Affane firar med målskytten Mix Diskerud.

GÖTEBORG. Spelmässigt var det ett litet steg framåt för IFK Göteborg.

Men svagheterna är samma som tidigare: målskyttet och kantspelet.

Dessutom lever en fortsatt transferfråga: Hur länge stannar planens bäste, lånet Mix Diskerud, egentligen kvar i Blåvitt?

Nye IFK Göteborgstränaren Poya Asbaghi tvekar inte med att visa vad han vill och vilka spelare han satsar på. Elias Omarsson har varit pigg på försäsongen och fick starta som central anfallare mot Öster 3–4–3-uppställningen. Ikonen Tobias Hysén har haft det tyngre och började på bänken.

Mix Diskerud tog klivet upp i Blåvitts tremannaoffensiv och norskamerikanens kvicka fötter gav en inledande kvart som var bland det bästa jag faktiskt sett IFK Göteborg göra under den hittills sex matcher korta säsongen. Åtminstone offensivt.

Saknar målgörare

Men det är en sak att spela sig fram med ett snabbt kortpassningsspel och fina instick till lägen inne i straffområdet, en annan sak att ha målgörarkvaliteten eller så bra sistapassningar att man också får utdelning på de halvchanserna. Den typen av skarp målskytt är inte Elias Omarsson, Sebastian Ohlsson eller Amin Affane än så länge.

Dessutom verkar ju IFK Göteborgssupportrarna få vänta på den där forwardsförstärkningen, den tidigare och fortfarande efterlyste Mr X, den utpräglade målgöraren.

Också, likt tidigare denna vår, har Asbaghis 3–4–3 en defensiv svaghet i ytterzonerna. Östers Admir Bajrovic fick en chans på bortalagets vänsterkant efter att Emil Salomonsson blivit hängande högt upp.

Någon minut senare sprintade Östers Simon Helg ifrån både Salomonsson och Vajebah Sakor innan han mycket vackert tryckte in 1–0 (18) i bortre krysset bakom en chanslös Pontus Dahlberg.

IFK Göteborg fortsatte med ett smånätt anfallsspel ledda av pigge Diskerud där Affane, Eliasson och Sebastian Ohlsson stundtals glimrade till men där det från försäsongens första matcher pigga kantspelet inte syntes till speciellt mycket från Salomonsson ute till höger eller Billy Nordström till vänster.

Ungt IFK Göteborg

Med en startelva där lagkaptenen Sebastian Eriksson var äldst med sina 29 år och där snittåldern i startelvan gått ner från 27 år från förra våren till 24 år nu så bör nog tålamod vara ett krav hos en Blåvittsupporter 2018 snarare är ett skällsord när det här unga laget inte levererar som ett allsvenskt topplag.

Tålamodet gällde även ute på planen mot Öster. Trots att de vassa kombinationerna mot Växjölaget blev färre under den andra halvleken så kom till slut utdelningen.

Sebastian Ohlsson vände om snabbt, sköt och Östermålvakten Robin Malmkvist lämnade en retur, som IFK Göteborgs bäste spelare i minusgraderna, Mix Diskerud rullade i mål (67) till 1–1.

Mål-Mikkels andra mål på två matcher för IFK Göteborg efter återkomsten. Han avgjorde ju även mot Varberg förra helgen.

Det oavgjorda resultatet mellan IFK Göteborg och Öster innebär att Sirius har chansen att ta ett visst grepp om kvartsfinalplatsen i Svenska Cupen via en flermålsseger borta mot Varberg under söndagen.

Hur länge stannar Mix?

Sedan väntar en oviss avslutning mellan Sirius och IFK Göteborg i Uppsala nästa helg.

Även om allt annat varit en överraskning så är det uppenbart att IFK Göteborg bygger ett lag och spel som behöver tid på sig att bli effektivare både framåt och bakåt. I det bygget ingår bland annat för sportchefen Mats Gren att säkra sig om att Mix Diskeruds tjänster för IFK Göteborg sträcker sig längre än bara över cupspelet.

ARTIKELN HANDLAR OM