Fria byten i division 2 och 3 granskas av Fifa

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

Förra veckan beslutade Svenska Fotbollförbundet att tillåta fria byten i herrarnas division två och tre samt damernas division ett.

Trots att Fifas regler bara tillåter det här i ”gräsrotsfotboll”.

– Jag vill inte säga att vi går emot regelverket, vi tänjer på det, säger tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager.

Fifa granskar just nu situationen, meddelar de Sportbladet.

Det var under helgens representantskapsmöte som Svenska Fotbollförbundet fattade beslutet att tillåta fria byten i division två och tre på herrsidan och i damernas division ett.

– Vi tappar spelare. Vi kan inte låta unga spelare åka 10-20 mil för att sitta på bänken i de här serierna. Det är orimligt, sa Gerhard Sager till Fotbollskanalen då.

Regeln delade fotbolls-Sverige. Bland annat var det stora Skåne-distriktet mot att godkänna det inför årets säsong.

”Vi visste om det”

Och nu kan Sportbladet berätta att förbundet också, utan att undersöka vilka konsekvenser det kan ge, kan trotsa Fifas eget regelverk. I årets upplaga av Laws of the game står:

”Användandet av fria byten är bara tillåtet i ungdoms-, veteran-, handikapp- och gräsrotsfotboll”.

Gerhard Sager är medveten om regeln:

– Det visste vi om när förslaget behandlades, vi är fullt medvetna om Fifas regler men gjorde ändå bedömningen att det är viktigare att unga spelare slipper sitta på bänken en hel match. Regeln var med i beslutsunderlaget.

Ni är inte oroliga att Fifa skulle slå ner på att ni trotsar deras regel?

– Nej det har jag svårt att tänka mig. Det beror också på var man sätter gränsen för gräsrotsfotboll.

Gergard Sager menar att det inte är en fråga om att bryta mot regeln utan möjligen tolka gräsrotsfotboll i sitt vidaste begrepp.

– Jag vill inte säga att vi går emot regelverket, vi tänjer på det.

Sedan tidigare tillämpas fria byten i juniorallsvenskan och Gerhard Sager påpekar också att förbundet redan trotsar Fifa-regler i U21-serien.

– Där spelar man sedan flera år med fria byten och bryter också mot Fifas regelverk när det gäller inlånade spelare från andra föreningar, säger han.

”Fråga vi aldrig ställs inför”

Men vad kan det få för konsekvenser om Fifa anser att Svenska fotbollförbundet bryter mot deras regler? Sportbladet ställde frågan till tävlingschef Lars Helmersson.

– Reglerna är tvingande i grunden men sen finns det i det här fallet utrymme för tolkningar kring begreppet gräsrotsfotboll, säger han.

Men vad kan det bli för konsekvenser om Fifa ser annorlunda på det?

– Det är en fråga vi aldrig ställts inför, det är svårt att veta hur Fifa skulle agera.

Har Svenska fotbollförbundet någon definition av gräsrotsfotboll?

– Inte i tävlingsreglerna, i utbildningssystemet är det distriktsfotboll men det är inte upptaget i något nationellt regelverk.

De divisioner som fått förändrade regler är alla över distriktsnivå, från division tre och uppåt kallas serierna för förbundsserier på herrsidan. Detsamma gäller för division ett damer och uppåt.

Sportbladet har varit i kontakt med IFAB, som står bakom regelsamlingen, och de låter meddela:

”Vi kan informera om att vi just nu kontrollerar den faktiska situationen med förbundet”, skriver talespersonen Boudien Broekhuis i ett mejl till Sportbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM