Trumpetmannen: Är en andlig sång

Uppdaterad 2015-06-09 | Publicerad 2015-06-08

WINNIPEG. Sverige, ta det som ett löfte eller hot.

Martins Tunde kommer ha med sin trumpet och fortsätta spela samma sång, om och om igen, på alla matcher han kan på VM.

– Du kan inte glädja alla, säger han.

22 spelare försöker göra intryck på planen, men den person som troligen märks mest av alla under Sveriges VM-premiär mot Nigeria heter Martins Tunde. Han är en man i 40-årsåldern som tog med trumpeten till matchen.

En timme före avspark började han spela en kort slinga. Sedan fortsatte han med den. Tututututut. Tututututut. Om och om igen, samma monotona melodi.

Tittarna hemma i Sverige verkade ursinniga. Kommentarer och mejl strömmade in. ”Får de inte tyst på trumpetjäveln är det helt omöjligt att titta klart på matchen”, skrev signaturen zimzon.

Sportbladet sökte upp mannen i paus. Martins presenterar sig och poserar stolt med trumpeten.

– Jag har spelat de senaste tjugo åren, säger han.

Vad är det du spelar?

– Låten handlar om att stötta vårt lag till att fortsätta springa. Den ger hopp. Fortsatt tro. Vi uppmuntrar dem att spela bra. Det är allt.

Du spelar samma låt om och om igen.

– Haha. Ja.

”En andlig sång”

Varför?

– Det är en andlig sång som heter ”Alpha Omega - You are a miracle Working God”. Det är som att vi ber för dem att de ska utföra mirakel.

Ska du spela den på alla matcher?

– Ja ja ja.

Vad tror du att folk framför tv:n tänker?

– När folket hemma hör sången rör de sig tillsammans med oss.

Tror du att svenskarna som tittar också gillar den?

– Ja.

Om jag säger att några har klagat, vad tänker du om det?

– Du kan inte glädja alla. Inte ens dig själv varje gång. Ibland blir du arg på dig själv för att du gör något fel, ibland för att du vill uppnå något och misslyckas, sådant är livet. Du kan inte glädja alla. Om du försöker kommer du i slutändan att göra dig själv missnöjd. Så fortsätt göra vad du själv vill. Då blir det bäst.

TV4:s kommentator Daniel Kristiansson är en av alla som får jobba till trumpetmusiken.

– Helt plötsligt så hade vi en orkester. Det är roligt när det är liv på läktarna, stämning och sång, men det här var lite störande när man ska kommentera. Samtidigt så finns det värre exempel, som Sydafrika-VM och vuvuzelorna, säger han.

Martins Tunde fortsatte att spela. Nigeria fortsatte att springa. Och laget hämtade upp underläget från paus till slutresultatet 3–3.

Följ ämnen i artikeln